Ízből tíz

Túrómousse pite citromkrémmel

Hozzávalók (26 cm-es piteformához):

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A túrómoussehoz:

  • 300 g félzsíros túró
  • 1 rúd vanília kiakpart magja
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 60 g porcukor
  • 2 és 1/2 lap zselatin
  • 200 ml hideg habtejszín

A citromkrémhez:

  • 150 ml frissen facsart citromlé
  • 3 egész tojás (150g)
  • 120 g kristálycukor
  • 1 és 1/2 lap zselatin
  • 75 g vaj, felkockázva
  • csipet só

 

 

Elkészítés

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  3. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk.
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A túrómoussehoz használt zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  6. A  túrót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal késes robotgépben krémes állagúvá dolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a krémes túróhoz forgatjuk. Az így elkészült krémből 2 evőkanálnyit egy lábasba teszünk, forráspontig melegítjük, majd az alaposan kicsavart zselatinlapokat hozzáadjuk, elkeverjük. Végül a túrókrémben egyenletesen eloszlatjuk. 
  7. A túrókrémet a kihűlt pitealapba töltjük, hűtőben 1 órát pihentetjük.
  8. Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba öntjük a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal és a sóval.
  9. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről,  hozzáadjuk a kicsavart zselatinlapokat, elkeverjük, végül a kockára vágott vajat is hozzáadjuk. Selymes állagú krémmé keverjük.
  10. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tetszőleges nyomócsőrrel ellátott habzsákba töltjük.
  11. 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük. A pihentetett pitét kivesszük a hűtőből és feldíszítjük a citromkrémmel. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Narancsos-fehércsokis-mákos babka

Hozzávalók (1 püspökkenyér formához) :

A tésztához:

  • 275 g finomliszt
  • 50 g kristálycukor
  • 1 és 1/2 teáskanál szárított élsztő
  • 1/4 teáskanál só
  • 60 ml tej
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 75 g felkockázott, szobahőmérsékletű vaj

A töltelékhez

  • 210 ml tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 125 g darált mák
  • 100 g fehércsokoládé

A sziruphoz

  • 60 ml víz
  • 50 g kristálycukor
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

AZ eredeti receptet itt olvashatjátok.

Elkészítés

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk.
  2. Egy napraforgóolajjal kikent tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább egy fél napra vagy egy éjszakára a hűtőbe helyezzük. 
  3. Másnap a töltelékhez a tejet forráspontig melegítjük a cukorral, a fahéjjal és a narancs reszelt héjával. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a darált mákot, és 5- 10 percig hagyjuk, hogy a mák magába szívja az ízesített tejet.
  4. A tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket és megszórjuk a felaprított fehércsokoládéval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  6. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  8. A püspökkenyér formába helyezett kalácsot letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük. (Körülbelül 10-20%-ot fog dagadni.)
  9. A megkelt kalácsot a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  10. Sülés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábasba mérjük a cukrot és a vizet. Közepes lángon felforraljuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet.
  11. A sütőből kivett kalácsot még melegen meglocsoljuk a sziruppal.
  1. Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres-sütőtökös cupcake vaníliás mascarponekrémmel, sós karamellel

Hozzávalók ( 12 darab cupcake-hez)

Az alaphoz

  • 345 g finomliszt
  • 1 teáskanál őröl fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 80 ml jó minőségű olívaolaj (én most az Olivar-tól kapott extra szűz olívaolajat használtam
  • 200 g nádcukor
  • 2 nagy méretű tojás
  • 180 ml tej
  • 230 g sült sütőtök püré

A mascarponekrémhez

  • 300 g mascarpone
  • 40 g porcukor
  • 180 g habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A sós karamellhez

  • receptet itt találjátok

Elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat (finomliszt, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, só, sütőpor, szodabikarbóna) egy tálba szitáljuk, összekeverjük.
  2. A cukrot az olajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, ezzel is összekeverjük. A tejet és a sütőtökpürét is hozzáöntjük, egynemű masszává keverjük. Végül a száraz hozzávalókat is elvegyítjük.
  3. A muffin sütőformát kibéleljük a kapszlikkal, és megtöltjük az alappal.
  4. A 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a muffinokat.Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészültek-e. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a mascarponét a többi hozzávalóval egy tálba mérjük, majd kézi habverővel addig keverjük, amíg besűrűsödik. Az elkészült krémet habzsákba töltjük, ezzel díszítjük a cupcakek tetejét. Végezetül meglocsoljuk  a sós karamell öntettel.

 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Morzsapite vörösboros-tonkababos szilvával, fahéjas mascarponekrémmel

Hozzávalók (26 cm-es piteformához)

A fahéjas  pitetésztához

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A töltelékhez

  • 1 kg szilva (kimagozva, félbevágva)
  • 4-5 evőkanál száraz vörösbor
  • 3 evőkanál nádcukor (ízlé szerint több vagy kevesebb, függ a szilva érettségétől)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint reszelt tonkabab (tonkabab helyett használhatunk frissen őrölt, zöld kardamomot, illetve fahéjat)

A ropogós morzsához

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg zabpehely
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet só

A fahéjas mascarponekrémhez

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítés

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. A megtisztított, félbevágott szilvákat egy nagyobb lábasba tesszük. Összekeverjük a vörösborral, a reszelt tonkababbal, a cukorral, valamint a citrom levével. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a szilva kissé megpuhul. Ekkor hozzászitáljuk a keményítőt, ezzel is elkeverjük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformánkat. A tésztát villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  5. Amíg a pitealap sül, elkészítjük a morzsát.
  6. A lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
  7. Az elősütött alapot kivesszük a sütőből, megtöltjük a szilvás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé megpirul. 
  8. A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A krémhez a mascarponét egy tálba mérjük a többi hozzávalóval, majd kézi habverővel addig keverjük, amíg besűrűsödik. Tálalásig hűtőbe tesszük.
  10. A kihűlt pitét a fahéjas mascarponekrémmel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Instagramon is!

Répatorta tekercs


Hozzávalók

A tésztához

  • 120 g finomliszt
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 közepes méretű tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 2 evőkanál dióolaj vagy  étolaj
  • 2 csésze (470 ml) reszelt répa (nagyjából 2-3 darab)

A krémhez

  • 400 g szobahőmérsékletű natúr krémsajt
  • 90 g puha vaj
  • 50 g porcukor (ízlés szerint több is lehet)
  • 1 teáskanál vaníliapaszta vagy vaníliakivonat
  • néhány darab kandírozott gyömbér apró kockákra vágva (opcionális)

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy 40×25 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk.
  2. Egy nagy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat (finomliszt, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, sütőpor, só), majd összekeverjük.
  3. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral addig keverjük, amíg elkezd kifehéredni, majd hozzáadjuk az olajat, a reszelt narancshéjat és a reszelt répát, végül a száraz hozzávalókat is hozzákeverjük.
  4. Az elkészült alapot a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük.
  5. Az előmelegített sütőben 10-13 perc alatt készre sütjük.
  6. A sütőböl kivett tésztát a rövidebbik oldalánál még melegen feltekerjük a papírral együtt. Hűlni hagyjuk.
  7. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a krémsajtot és a vaníliapasztát is hozzákeverjük.
  8. A kihűlt tésztát kitekerjük, megkenjük a krémmel és egyeletesen eloszlatjuk rajta a kandírozott gyömbért, feltekerjük. A hűtőbe tesszük pihenni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Segítsüti 2019 tavasz – Áfonyás-fehércsokis sajttorta citromkrémmel

A Segítsüti 2009 óta, évente kétszer, ősszel és tavasszal, 30 gasztroblogger közreműködésével megrendezésre kerülő jótékonysági sütiárverés. Idén tavasszal aNyúlcipő Fejlesztő Centrumot támogatjuk a befolyt összeggel  https://www.nyulcipoalapitvany.hu/ 

A bloggerek által készített sütikre a http://www.segitsuti.hu/sutiarveres/licitek oldalra kattinta tudtok licitálni. A sütemények 04.15-én hétfőn reggel kerülnek ki sorban, innentől kezdve lehet licitálni, és 04.18-án 16.00-kor zárul. 

Kérlek titeket, ha lehetőségetek engedi licitáljatok, de már azzal is nagyon sokat segítetek, ha a posztot megosztjátok, ezáltal több emberhez eljut az információ!

Idén ezzel az áfonyás-fehércsokis sajttortával szeretnék segíteni, amely érthető okokból nem postázható, személyes átvételre Budapesten, illetve Nagytarcsán van lehetőség előre egyeztetett időpontban. 

Hajrá, hajrá, fogjunk össze egy jó cél érdekében!

 

Fűszeres-narancslekváros gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 225 g teljes kiőrlés liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet só
  • 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 75 g kandírozott gyömbér
  • 75 g kandírozott narancshéj
  • 150 g aszalt sárgabarack
  • 150 g aszat szilva
  • 85 g narancslekvár
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 200 g puha vaj
  • 140 g nádcukor
  • 4 közepes méretű tojás
  • fehércsoki, aszalt gyümölcsök és magvak a díszítéshez

Recept- Hugh Fearnley-Whittingstall-River Cottage minden napra

Elkészítés:

  1. A lisztet egy tálba tesszük a sóval, a sütőporral és a fűszerkeverékkel, majd összekeverjük.
  2. Egy másik tálkába tesszük a kandírozott narancshéjat, a felaprított aszalt gyümölcsöket és a szintén kisebb darabokra vágott kandírozott gyömbért. Hozzáadjuk a narancslekvárt és a citrusok reszelt héját.
  3. A puha vajat a nádcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, egy evőkanál fűszeres liszttel együtt. Végül hozzákeverjük a maradék lisztet és a narancslekváros-aszalt gyümölcsös keveréket is. 
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába öntjük, és a 160°C-ra előmelegített sütőben 90 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
  5. Az elkészült sütit hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint díszíthetjük olvasztott fehércsokival, aszalványokkal, olajos magvakkal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Sütőtökös-diós-fahéjas kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 320 g finomliszt
  • 40 ml tej
  • 1 nagy méretű tojás vagy 1,5 kicsi
  • fél evőkanál instant élesztő
  • 75 g puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 100 g sütőtökpüré

A töltelékhez:

  • 80 g puha vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • 130 g nádcukor
  • 120 g durvára vágott dió
  • +1 tojás a kalács kenéséhez

Elkészítés:

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet, és a sütőtökpürét. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá lisztet.
  2. Egy tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, majd hagyjuk duplájára kelni.
  3. Közben a puha vajat kikavarjuk a nádcukorral és hozzáadjuk a fahéjat.
  4. A megkelt tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a fahéjas-cukros vajat, és megszórjuk a dióval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  6. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  8. A formába helyezett kalácsokat letakarva 30 percig kelesztjük. 
  9. A megkelt kalácsot megkenjük az enyhén felvert tojással, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 35-45 perc alatt készre sütjük. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Nutellás sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz

  • 150 g zabkeksz
  • 65g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez

  • 340 g krémsajt
  • 270 g Nutella
  • 85 ml habtejszín
  • 2 nagy méretű tojás
  • 40 g kristálycukor
  • nagy csipet só

A ganache-hoz

  • 150 g Nutella
  • 60 ml habtejszín

A díszítéshez

  • Ferrero Rocher

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, majd elkeverjük. Végül a Nutellát, a habtejszínt és a sót  is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  6. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A ganache-hoz a tejszínt forráspontig hevítjük, majd a Nutellára öntjük, végül homogén állagúvá keverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a torta tetejére öntjük. A ganache megszilárdulásáig a tortát a hűtőbe tesszük.
  12. Az elkészült sajttortát Ferrero Rocher-val díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Képviselőfánk roppanós mandularéteggel, sós karamell krémmel

Hozzávalók (mérettől függően 15-22 darabhoz)

A roppanós tésztakéreghez:

  • 60 g finomliszt
  • 100g vaj
  • 40 g mandulaliszt
  • 100 g világos nádcukor

Az égetett tésztához:

  • 250 ml víz
  • 3 g só
  • 5 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 150 g finomliszt
  • 250 g tojás (körülbelül 5 darab)

Az alap karamellhez:

  • 300 g kristálycukor
  • 300 ml habtejszín
  • 180 g vaj
  • nagy csipet só

A karamell cremeux-höz:

  • 1 lapzselatin
  • 350 g alap karamell
  • 250 g mascarpone

A karamellás cukrászkémhez:

  • 350 ml tej
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g tojássárgája
  • 17g étkezési keményítő
  • 17 g finomliszt
  • 350 g alap karamell

A sós karamell krémhez: (a megadott mennyiség nagyjából felére lesz szükség, de érdemes többet készíteni, mert sok mindenhez felhasználható)

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • nagy csipet só

A vaníliás tejszínhabhoz:

  • 250 ml habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3-4 evőkanál mascarpone

A képviselőfánk tetők bevonásához(opcionális)

  • 150 g kristálycukor

Recept: Ferrandi-French Patisserie

Elkészítés:

  1. A roppanós réteghez a hozzávalókat kimérjük, aprítógépben morzsává őröljük, majd a kezünkkel gombóccá formázzuk. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután 2 ív sütőpapír között a tésztát vékonyra nyújtjuk (körülbelül 3 mm vastagságúra). A kinyújtott tésztát felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  2. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a sót és a cukrot egy lábasba mérjük, majd forráspontig hevítjük. Ekkor beleszitáljuk a lisztet, és gyors mozdulattal összekeverjük. A masszát 1-2 percig kevergetjük, ezután levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk néhány percig. Ezután a tojásokat egyesével, egy elektromos mixer segítségével a tésztához keverjük. A masszát egy sima csöves nyomózsákba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A hűtőből kivesszük a kinyújtott tésztát, majd egy kör alakú kiszúró segítségével a kinyomott tésztáknak megfelelő átmérőjű korongokat szúrunk ki, amiket a tésztahalmok tetejére illesztünk.
  3. 180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. (ha kisebb tésztahalmokat nyomunk a sütési idő arányosan csökken.)
  4. A kész fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Az alap karamellhez a cukrot sötét színűre karamellizáljuk, hazzáöntjük a habtejszínt, majd hozzáadjuk a vajat. Addig kevergetjük, míg egyneművé válik. Tűzről levéve kettéöntjük.
  6. A cremeux-höz használt részt 50°C-ig hűtjük, majd hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart és felpuhult lapzselatint. Kissé hűlni hagyjuk, majd a mascarponét is hozzákeverjük. Habzsákba töltjük, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  7. A karamellás cukrászkrémhez  a tejet a a cukor felével felforraljuk. A tojássárgákat a cukor másik felével habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt és a lisztet. Csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a felforralt tejet, elkavarjuk, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, újra felforraljuk, és a krémet sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük az alap karamell másik felét. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd nyomózsákba töltjük.
  8. A sós karamellás krémhez a cukrot sötét színűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  9. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. A tűzről levéve szaba-hőmérsékletűre hűtjük, majd felhasználásig a hűtőbe tsszük.
  10. A vaníliás tejszínhabhoz a hideg tejszínt a vanília kikapart magjával és a mascarponéval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot. A habot nyomózsákba töltjük.
  11. A képviselőfánkok összeállításához a fánkok tetejét levágjuk, az aljukat megtöltjük a karamell cremeux-vel és a karamellás cukrászkrémmel, majd a közepébe nyomjuk a sós karamell krémmel megtöltött nyomózsákot, és abból is nyomunk egy keveset a krém belsejébe. A tejszínhabot a krémek tetejére nyomjuk. A tejszínhabos részre visszaillesztjük a fánkok tetejét. Ha plusz ropogósságot szeretnénk elérni, a fánkok levágott tetejét bevonhatjuk karamellel. Ehhez a tetőket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a cukrot sötét színűre karamellizáljuk, majd egy kanál segítségével egyenletesen bevonjuk őket. A melléfolyt részeket még a karamell megszilárdulása előtt eltávolítjuk. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!