Ízből tíz

Melengető krémleves sült zellerrel, édesköménnyel, naranccsal

img_8256

Elég hirtelen köszöntött be az ősz, amit mondjuk én cseppet sem bánok. Rajongok ezért az évszakért. A csodaszép színek, a füstös, ám az esőtől mégis friss illatok, a szebbnél szebb zöldségek és a rengeteg zamatos gyümölcs, amivel megajándékoz minkent, egy csoda. És amilyen hirtelen előkerültek a szekrény mélyéről a kabákot, sálak, olyan hirtelen a forró, gőzölgő krémelevesek időszaka is elérkezett. 

img_8268

A piacozás nálam sokszor átcsap impulzusvásárlásba, holott én tényleg mindig listával indulok neki a hétvégi bevásárlásnak. De amint meglátok egy különlegesen szép zöldséget, gyümölcsöt, vagy éppen egy szezonális különlegességet, amihez ritkán jut az ember, na akkor már borul is az a bizonyos lista, és úgy megyünk haza, hogy majd leszakad a vállunk. 🙂 Így volt ez most is az édesköménnyel és a zellerrel is. Egyiket sem terveztem, de olyan gyönyörű volt mindekettő, hogy sajnáltam volna otthagyni. Miközben megvettem, eszembe jutott a River Cottage egyik része, amit pont előző este néztem. Hugh  egy zelleres-édesköményes krémlevest készített.  Már tudtam is a sorsát a két zöldségnek. 

Tg ugyan nagyon vonakodott az édesköményes leves hallatán, de amikor megkóstolta a sült édesköményt, minden kétsége elszállt. Sülés közben egyébként az édeskömény nyersen jellegzetes, erős, ánizsos íze szinte eltűnik, helyette egy édesebb, karamellesebb aromája lesz. Tudom, hogy még csak október van, de a forró leves kanalazgatása közben valahogy máris karácsonyi hangulatom támadt, Talán a reszelt narancs zamatától, mindenesetre szerintem a karácsonyi menüben is megállja a helyét ez a különlegesen finom krémleves.

img_8254

 

Hozzávalók (3-4 személyre):

  • 1 nagy fej zellergumó, meghámozva, felkockázva
  • 3 közepes méretű édesköménygumó, vékonyan felszeletelve
  • 3 fej sonkahagyma vagy 1 fej vörös, megtisztítva, negyedekbe vágva
  • 3 gerez fokhagyma, héjastul
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • só, bors
  • fél teáskanál édesköménymag
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 9 dl zöldségalaplé
  • 1,5 dl tejszín 
  • 1 narancs reszelt héja

A tálaláshoz:

  • néhány darab sült édeskömény
  • 2-3 evőkanál pirított tökmag 

img_8248

Elkészítés:

  1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  2. Egy alufóliával kibélelt tepsire öntjük a felaprított zellert, édesköményt, hagymát és fokhagymát. Megöntözzük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzok, megszórjuk az édesköménymaggal és a kakukkfűvel. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk. 
  3. A zöldségeket alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe toljuk, körülbelül 15 perc alatt puhára sütjük, majd a hőfokot 220 °C-ra emeljük.
  4. Az alufóliát eltávolítjuk a zöldségekről, így további 10 percig sütjük, amíg szép aranybarna kéreg nem képződik a zöldségeken.
  5. A megsült zöldségeket (néhány sült édesköményt hagyjunk meg a tálaláshoz!), a sült hagymát és a megsült fokhagyma krémesre sült belsejét turmixgépbe tesszük (a kakukkfű is nyugodtan mehet bele), felöntjük az alaplével, majd krémes állagúra turmixoljuk, végül felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a narancs reszelt héját, ezzel is elkavarjuk.
  6. Ízlés szerint lehet változtatni a leves sűrűségén, aki sűrűbben szereti, fokozatosan adagolja az alaplevet.
  7. Hogy igazán krémes állagú levest kapjunk, érdemes a leturmixolt levest egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozni. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
  8. Forrón tálaljuk a sült édesköménnyel és a pirított tökmaggal.

 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Csicseriborsós-paradicsomos kenyérleves

IMG_3234 (2)

Ez a leves a toszkán ribollita Yotam Ottolenghi által lejegyzett változata. A ribollita tulajdonképpen egy különböző zöldségekkel készülő kenyérleves, ami inkább egytálételnek tekinthető, hiszen igazán laktató és tartalmas étek. Ízlésünknek megfelelően hagyhatjuk sűrűbbre, illetve picit levesesebbre is. De zöldségek tekintetében sincs megkötve a kezünk. Csicseriborsó helyett a bab is tökéletes választás, és a vadkáposzta félék (kelkáposzta, fodros kel, fejes káposzta) is szuperül passzolnak hozzá.

Az efféle leveseket én leginkább az őszi és téli időszakban szeretem fogyasztani, akkor, amikor kint minden szürke és hideg, hiszen egycsapásra megidézhetjük velük a napsütést és a melegséget. Jelen receptben azt hiszem a bazsalikom zamata gondoskodik minderről.

IMG_3237 (2)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej édeskömény
  • körülbelül 100 ml olívaolaj
  • 2 nagy sárgarépa
  • 3 szál szárzeller
  • 250 ml száraz fehérbor
  • 400 g darabolt paradicsom konzerv
  • 1 evőkanál apróra vágott oregánó
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 1,4 liter zöldségalaplé vagy víz
  • 160 g szikkadt kenyér
  • 1 400 g-os csicseriborsó konzerv
  • 4 evőkanál bazsalikompesto
  • friss bazsalikom a tálaláshoz (elhagyható)
  • só és fekete bors

Receptötlet: Yotam Ottolenghi: Vegetáriánus finomságok

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. Közben a kenyeret kézzel nagyobb darabokra tördeljük. 2 evőkanál olívaolajjal és kevés sóval összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, majd az előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük vagy addig, amíg teljesen kiszárad. Sütőből kivéve félretesszük.
  3. Előkészítjük a zöldségeket. A hagymát és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk, a répát meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk és felaprítjuk, a szárzellert a répával azonos méretűre szeleteljük.
  4. Egy nagyobb lábasban 3 evőkanál olívaolajat melegítünk, hozzáadjuk a hagymát és az édesköményt, közepes lángon 4-5 percig pirítjuk.
  5. Hozzátesszük a répát és a szárzellert, majd további 4 percig pirítjuk. hozzáöntjük a fehérbort, és hagyjuk forrni  2 percig.
  6. Ezután beletesszük a konzerv paradicsomot, a zöldségalaplevet (vizet), a fűszereket (oregánó, petrezselyem, babérlevél, kakukkfű), a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. 
  7. Felforraljuk, fedőt teszünk rá, majd takarékon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a csicseriborsót, amit előzőleg leszűrtünk és a száraz kenyérdarabkák felét. A levest ekkor már csak 2-3 percig főzzük.
  8. Tálaláskor a levesre kanalazunk pestót, bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint megszórjuk friss petrezselyemmel, valamint a maradék kenyérkockával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!