Ízből tíz

Fűszeres vöröslencse curry édesburgonyával

Hozzávalók

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 3 cm friss gyömbér, meghámozva, reszelve
  • 1 evőkanál Garam Masala
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 -2 teáskanál őrölt koriander
  • 1,5 teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál őrölt cayenne bors
  • 700 g passzírozott paradicsom
  • 170 g vöröslencse
  • 600 g édesburgonya, meghámozva, felkockázva
  • 1 nagy csokor koriander
  • A tálaláshoz pirított tökmag vagy kesudió, friss koriander, basmati rizs

Elkészítés

  1. A kókuszolajat egy nagy lábasban közepes hőfokon felmelegítjük. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, a reszelt fokhagymát és a gyömbért, amit üvegesre dinsztelünk. 
  2. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, a passzírozott paradicsomot, illetve a friss koriander felaprított szárát. Néhány perc alatt összefőzzük. 
  3. A fűszeres paradicsomos alaphoz keverjük a vöröslencsét, a felkockázott édesburgonyát és a sót. Felöntjük 2-2,5 dl vízzel. Lefedve addig főzzük, amíg a lencse és az édesburgonya már majdnem megpuhult. Ha szükséges, közben pótoljuk  a folyadékot. Végül a kókusztejet is hozzáöntjük. Fedő nélkül puhára főzzük a curry-t.
  4. Az elkészült ételt megszórjuk friss, aprított korianderrel, pirított tökmaggal. Basmati rizzsel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Narancsos édesburgonya leves füstölt kacsamellel

IMG_2333 (2)

Már jó néhány hete tervezgettem megfőzni ezt a levest, és a hétvégi bevásárlás alkalmával szerencsére nagyon szép füstölt kacsamellet kaptunk. Amint hazaértünk az édesburgonyák már mentek is sütőbe.

Egy igazán egyszerű, teste-lelket egyaránt melengető leves ez. Ha nem akarjuk “cifrázni”, akkor nyugodtan tálalhatjuk a füstölt kacsamell nélkül, úgyis isteni. De azért kétségkívül ez koronázza meg a fogást, ami így akár ünnepi alkalmakkor is bátran bevethető.

IMG_2318 (2)IMG_2323 (2)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g sült édesburgonya, tisztítva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk. kínai ötfűszer keverék (opcionális)
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 1 ek. méz
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • néhány csepp citromlé

Tálaláshoz:

  • 150 g füstölt, főtt kacsamell
  • 70 g pirított mandula
  • 1 nagy csokor petrezselyem

IMG_2329 (2)

Elkészítés:

A puhára sült édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. (Egészben szoktam a 200°C-os sütőbe tenni, körülbelül 40-45 perc alatt meg is puhul, villával vagy késsel ellenőrzöm.)

A hagymát felaprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, majd puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az édesburgonyát, a fűszerkeveréket, majd felöntjük a zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk. Közepes lángon addig főzzük, amíg felforr. A tűzről levéve hozzákeverjük a mézet, a narancshéjat, a narancslevet, illetve a néhány csepp citromlevet. 

A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, a mandulát és a petrezselymet is felaprítjuk.

Tálaláskor a leves tetejére halmozzuk a kacsamellet, megszórjuk mandulával és a friss petrezselyemmel. 

Melegen fogyasszuk!

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!