Már nem újdonság a süteményekbe reszelt zöldségeket keverni, ott van például a mindenki által ismert répatorta, de talán a cukkinis sütik még annyira nem elterjedtek. Pedig igazán szaftos, puha édességeket lehet ebből a zöldségből is készíteni. Én most ezt a különleges tortát készítettem el a cukkini felhasználásával. A cukkinis-áfonyás piskóta rétegek között, a kedvenc parfümös, levendulás áfonyalekvárom és savanykás, üde, citromos mascarponekrém pihen.
Hozzávalók (18 cm-estortaformához):
A cukkinis-áfonyás piskótához:
- 3 közepes méretű tojás
- 230 ml napraforgóolaj
- 250 g kristálycukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 csésze reszelt cukkini, kinyomkodva (egy csésze 235 ml )
- 380 g finomliszt
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 400 g friss áfonya
A citromos mascarponekrémhez
- 500 g mascarpone
- 250 g vaj
- 150 g porcukor
- 1 citrom leve és héja
Piskóták kenéséhez
- fél üveg levendulás áfonyalekvár
A díszítéshez
- áfonya, szeder, ehető virágok, habcsók
Piskóta recptje: innen
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A tésztához egy nagy cukkinit lereszelünk, és egy tiszta konyharuhán elterítjük, feltekerjük, és annyi vizet facsarunk ki belőle, amennyit tudunk. A kifacsart cukkiniből 2 csészényire lesz szükségünk.
- Egy nagy tálba kézi habverővel habosra keverjük a tojásokat az olajjal, a cukorral és a vanília kivonattal. Egy másik tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat (a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport).
- A cukros-tojásos keverékhez adjuk a reszelt cukkinit, majd a száraz összetevőket. Végül a friss áfonyát is a masszába keverjük. A tésztát két, sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaformába egyenlően eloszlatjuk, és az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Az elkészült piskótát hűlni hagyjuk.
- A krémhez a vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a mascarponét, a citrom reszelt héját és levét, majd egyneművé dolgozzuk.
- A kihűlt piskótákat félbevágjuk. A torta összeállításához alulra piskótát teszünk, megkenjük 3-4 evőkanál áfonyalekvárral, erre a krém 1/4-e kerül, és a rétegzést így folytatjuk. A felső piskótalapot már nem kell megkenni áfonyalekvárral, csak a maradék krémmel, amit a torta oldalán is egyenletesen eloszlatunk. A torta tetejét ízlés szerint dekoráljuk friss gyümölcsökkel, ehető virágokkal, esetleg habcsókkal, macaronnal.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!