Ízből tíz

Fűszeres-paradicsomos csicseriborsó garam masalás joghurtban pácolt csirkével

IMG_3978 (2)

Azt hiszem ezt az étel napokig, sőt  lehet hetekig is eleszegetném. A csicseriborsót egyszerűen imádom, minden formában, még magában, konzervből kanalazva is. A csirke pedig a joghurtban való pácolásnak köszönhetően (és persze annak, hogy nem sütjük túl!) elképesztően puha.

Ami pedig a fűszerezést illeti, a keleti ízvilág szintén nagyon közel áll a szívemhez, így számomra ez tényleg tökéletes fogás. Persze a legklasszabb házi lepénykenyérrel lenne, ám én most ezt a munkafázist kispóroltam, de ha hétvégén készítettem volna, biztosan kisütöttem volna néhányat. Lepénykenyér recept itt.

 

IMG_4001 (2)

Hozzávalók:

A fűszeres-paradicsomos csicseriborsóhoz:

  • 2 konzerv csicseriborsó (400 g-os)
  • 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 25 g tisztított gyömbér
  • 1 1/2 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál cukor (a paradicsom savasságától függően lehet több kell)
  • 1 csokor friss koriander, durvára aprítva (levelek és a szár! rész is)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

A joghurtban pácolt csirkéhez:

  • 200 g görög joghurt
  • 600 g csirkemell filé, vékony szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál só
  • olívaolaj a sütéshez

IMG_3977 (2)

Elkészítés:

  1. A pácolt csirkéhez a joghurtot összekeverjük a sóval, a garam masalával, valamint a reszelt fokhagymával. Beleforgatjuk a csirkemell szeleteket. Lefedve hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Én általában 3 órára szoktam.
  2. Egy serpenyőben közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, majd aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. Vigyázzunk, ne süssük túl, oldalanként bőven elég néhány perc. 
  3. A fűszeres csicseriborsóhoz a hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, késes aprítóba tesszük a két gerezd fokhagymával, a gyömbérrel, valamint a koriander szár részével együtt. Pépesre pürésítjük.
  4. Egy lábasban kis lángon 2-3 evőkanál olívaolajat hevítünk. Hozzáadjuk a hagymás-gyömbéres pépet, majd körülbelül 5-8 percig pároljuk.
  5. Hozzákeverjük a paradicsomot, az ízlés szerinti sót, a cukrot és a római köményt, majd további 5 percig főzzük.
  6. Végül a lecsöpögtetett csicseriborsót is belekeverjük. 5 perc alatt átmelegítjük.
  7. A legvégén megszórjuk a koriander durvára aprított leveleivel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csicseriborsós-paradicsomos kenyérleves

IMG_3234 (2)

Ez a leves a toszkán ribollita Yotam Ottolenghi által lejegyzett változata. A ribollita tulajdonképpen egy különböző zöldségekkel készülő kenyérleves, ami inkább egytálételnek tekinthető, hiszen igazán laktató és tartalmas étek. Ízlésünknek megfelelően hagyhatjuk sűrűbbre, illetve picit levesesebbre is. De zöldségek tekintetében sincs megkötve a kezünk. Csicseriborsó helyett a bab is tökéletes választás, és a vadkáposzta félék (kelkáposzta, fodros kel, fejes káposzta) is szuperül passzolnak hozzá.

Az efféle leveseket én leginkább az őszi és téli időszakban szeretem fogyasztani, akkor, amikor kint minden szürke és hideg, hiszen egycsapásra megidézhetjük velük a napsütést és a melegséget. Jelen receptben azt hiszem a bazsalikom zamata gondoskodik minderről.

IMG_3237 (2)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej édeskömény
  • körülbelül 100 ml olívaolaj
  • 2 nagy sárgarépa
  • 3 szál szárzeller
  • 250 ml száraz fehérbor
  • 400 g darabolt paradicsom konzerv
  • 1 evőkanál apróra vágott oregánó
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 1,4 liter zöldségalaplé vagy víz
  • 160 g szikkadt kenyér
  • 1 400 g-os csicseriborsó konzerv
  • 4 evőkanál bazsalikompesto
  • friss bazsalikom a tálaláshoz (elhagyható)
  • só és fekete bors

Receptötlet: Yotam Ottolenghi: Vegetáriánus finomságok

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. Közben a kenyeret kézzel nagyobb darabokra tördeljük. 2 evőkanál olívaolajjal és kevés sóval összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, majd az előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük vagy addig, amíg teljesen kiszárad. Sütőből kivéve félretesszük.
  3. Előkészítjük a zöldségeket. A hagymát és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk, a répát meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk és felaprítjuk, a szárzellert a répával azonos méretűre szeleteljük.
  4. Egy nagyobb lábasban 3 evőkanál olívaolajat melegítünk, hozzáadjuk a hagymát és az édesköményt, közepes lángon 4-5 percig pirítjuk.
  5. Hozzátesszük a répát és a szárzellert, majd további 4 percig pirítjuk. hozzáöntjük a fehérbort, és hagyjuk forrni  2 percig.
  6. Ezután beletesszük a konzerv paradicsomot, a zöldségalaplevet (vizet), a fűszereket (oregánó, petrezselyem, babérlevél, kakukkfű), a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. 
  7. Felforraljuk, fedőt teszünk rá, majd takarékon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a csicseriborsót, amit előzőleg leszűrtünk és a száraz kenyérdarabkák felét. A levest ekkor már csak 2-3 percig főzzük.
  8. Tálaláskor a levesre kanalazunk pestót, bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint megszórjuk friss petrezselyemmel, valamint a maradék kenyérkockával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mentás-római köményes csirkefasírt lepénykenyérrel, kelkáposztás csicseriborsóval

 

IMG_0748 (2)

Ezt a fasírtot először kacsamellből készítettem  2014 nyarán. Annyira ízlett, hogy a rengeteg zöldfűszer dominál benne, hogy azóta is visszatérő vendég az asztalunkon. Ha éppen nincs kéznél kacsa (mint most), akkor csirkével készül, abból is nagyon ízletes.
A hüvelyesek közül a csicseriborsó a személyes kedvencem (mindig van itthon, szuper alapanyag).
A római köményes pirított csicseriborsót spenóttal szoktam készíteni, de még a hétvégén vettem a piacon egy gyönyörű fej kelkáposztát, így most az került bele.
Kicsit ugyan féltem, mert TG ki nem állhatja a vadkáposztákat ( kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, fodros kel, kínai kel, lilakáposzta, kelkáposzta. ), de mivel én imádom mindegyiket, így tettem egy kísérletet, hátha neki is ízlik majd ebben a formában. Megérte, mert mind egy szálig elfogyott. 🙂

IMG_0767 (2)

Hozzávalók:

A csirkefasírthoz:

  • 50 dkg csirke felsőcomb filé (lehet csirkemell vagy kacsamell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1-1 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
  • olaj a sütéshez

A kelkáposztás csicseriborsóhoz:

  • egy kisebb kelkáposzta fele
  • 1 doboz csicseriborsó (400g-os)
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Tálaláshoz:

  • joghurt
  • fél gránátalma

A lepénykenyér receptjét egy korábbi bejegyzésemben megtaláljátok.

Receptötlet: Segal Viktor – Ízek és formák

IMG_0756 (2)

Elkészítés:

A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, késes robotgépbe tesszük, és tovább aprítjuk (ne legyen túl pépes, maradhatnak benne kisebb darabok is), majd egy nagy tálba öntjük.

Az aprítógépbe tesszük a felnegyedelt, megtisztított vöröshagymát, a két gerezd fokhagymát, a zöldfűszereket, és ezeket is felaprítjuk, majd a csirkéhez adjuk.

A „darált” csirkéhez tesszük még a tojást, a zsemlemorzsát, a sót és a római köményt is.

Az egészet jól összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük fél órára.

Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat hevítünk (kb. annyit hogy a fasírtgolyókat félig ellepje).

A hűtőből kivett húsból nedves kézzel gombócokat formálunk, és az olajba tesszük őket.

Mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk. Egyet kivehetünk, és ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e.

A kelkáposztás csicseriborsóhoz egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, rádobjuk a reszelt fokhagymát, megfuttatjuk (vigyázva, nehogy odaégjen). 

A kelkáposztát felaprítjuk, majd a fokhagymás olajhoz adjuk, néhány perc alatt megpirítjuk, közben meg is puhul. Ha nagyon oda akarna égni, akkor 1-2 evőkanál vizet tehetünk alá.

Amikor megpuhult, hozzákeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsót és a római köményt. Sóval ízesítjük.

 További 3-4 percig pirítjuk, amíg a csicseri át nem melegszik. A tűzhelyről levéve szórjuk meg az apríott petrezselyemmel.

Tálaláskor a lepénykenyérbe teszünk  néhány fasírtot, 2-3 evőkanál kelkáposztás csicseriborsót, meglocsoljuk joghurttal, végül gránátalmamagokkal is megszórhatjuk, és feltekerjük. Persze nem muszáj feltekerni, külön-külön is megehetjük.

IMG_0771 (2)

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!