Ízből tíz

Citromos-vaníliás sült joghurttorta szederrel

IMG_9336 (2)

Ez a sült joghurttorta leginkább a klasszikus sajttortára emlékeztet, de attól sokkal könnyedebb, üdébb és lágyabb. Így nem is csoda, hogy míg a sajttortából egy szelet már teljesen eltelíti az embert, ebből a tortából biztos nem lesz elég egy.
Tegnap késő délután sütöttem ezt a tortát, és TG munkából hazaérve kapásból 3 szeletet megevett, és mostanra már egy morzsa sem maradt, pedig ketten voltunk rá.
A torta összeállítása egyébként nem több 15 percnél, egyedül a sütési idő, és a hűtés igényel némi türelmet.
Önmagában is megállja a helyét, de ha mégis fel szeretnénk dobni egy kicsit, akkor érdemes valami fanyarabb gyümölccsel vagy gyümölcsöntettel tálalni.
Eredetileg a receptben nem szerepel vanília, de mivel imádom a citrusok fanyarságának és a vanília édeskés ízének harmóniáját, nem hagyhattam ki.

IMG_9310 (2)

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 4 nagy tojás, szétválasztva
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 ek. keményítő
  • 40 dkg görög vagy török joghurt
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 30 dkg szeder (de bármilyen más bogyós gyümölccsel is tökéletes)

Elkészítési idő: 65 perc, plusz hűtés

Receptötlet: Claudia Roden – Arabesque

 

IMG_9350 (2)

 

Elkészítés:

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A tojássárgájákat a cukorral kihabosítjuk. (Eredeti térfogat 2-3-szorosa legyen)

Belekeverjük a keményítőt, a joghurtot, a citromlevet, a citrom reszelt héját és a vaníliát.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtos keverékbe.

A masszát a tortaformába öntjük, betesszük a sütőbe, és 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.

A sütési idő felénél érdemes ránézni, ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát.

A sütőből kivett tortát hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt kicsit össze is esik, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára.

Tálaláskor halmozzuk rá kedvenc gyümölcsünket.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9323 (2)

 

Füstölt makréla pástétom

IMG_8250 (2)

A füstölt halak közül a makréla az egyik kedvencem.  Igen gyakran főzök belőle kedgeree-t (kedzsöri), ami tulajdonképpen egy curry-vel fűszerezett rizs petrezselyemmel és főtt tojással.  

Viszont most szerettem volna valami olyat készíteni, amit eddig még nem próbáltam, így esett a választásom a pástétomra.  Biztos vagyok benne, hogy visszatérő vendég lesz az asztalunkon, mivel nagyon finom, kiadós és ha nincs is sok időnk a főzésre, ez a recept akkor is bevethető.

Az ünnepi asztalon, mint előétel is kiválóan megállja a helyét. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg füstölt makréla (pisztránggal,lazaccal is helyettesíthető)
  • 15 dkg krémsajt
  • 1 fej sonkahagyma
  • Fél citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk. dijoni mustár
  • 3 ek. petrezselyem vagy kapor

Tálaláshoz:

  • pirítós
  • pirított hagymakarika

IMG_8258 (2) IMG_8266 (2)

Elkészítés:

A citrom levét egy kis tálkába facsarjuk. A sonkahagymát apró kockákra vágjuk, és a citromléhez adjuk.

A petrezselymet felaprítjuk. A krémsajtot kikeverjük a citrom reszelt héjával, a mustárral és a petrezselyemmel.

A makréla bőrét és a szálkákat eltávolítjuk. A hal húsát feldaraboljuk, majd a krémsajtos keverékhez adjuk a hagymával és a citromlével együtt.

Az egészet alaposan összekeverjük. Ha szükséges sózzuk.

Pirítósra kenve tálaljuk. A tetejét megszórhatjuk pirított hagymakarikával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_8257 (2)

Cukkiniszószos fusilli pirított törökmogyoróval és grillezett cukkinivel

IMG_7650 (2)

Már említettem, hogy imádjuk a tésztaételeket, így elég gyakran kerül nálunk asztalra valamilyen formában.

A mostani recept igazán nyári. A sok citrom és petrezselyem teszi rendkívül üdévé és frissé.

Nagyon szeretem ha az ételekben különböző textúrák találkoznak, így került ebbe a pastába is a pirított törökmogyoró és a grillezet cukkini, ami egy plusz roppanósságot eredményez. A különböző szószok, mártások sűrítésére előszeretettel használom a mascarponét, ami krémes és gazdag állagot kölcsönöz mindennek.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg fusilli
  • 70 dkg cukkini (50 dkg a szószhoz, 20 dkg a grillezett cukkinihez)
  • 4 ek. mascarpone
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek reszelt parmezán
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg törökmogyoró vagy mandula
  • olívaolaj
  • só,bors

 

IMG_7663 (2)

 

Elkészítés:

A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk, és 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk.

A grillezett cukkinihez  egy serpenyőben néhány evőkanál olívaolajon 20 dkg cukkinit néhány perc alatt aranybarnára pirítunk. Tányérra szedjük.

A serpenyőbe öntünk még egy kis olívaolajat. Ezen megfuttatjuk az előzőleg lereszelt fokhagymákat, majd a maradék 50 dkg cukkinit hozzáadjuk. Felöntjük egy kis vízzel, és a cukkinit puhára pároljuk. Mikor  megpuhult hozzáadjuk a mascarponét, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Végül a reszelt parmezánt is belekeverjük. Sózzuk,borsozzuk.

Közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük. A  tészta főzőlevéből körülbelül 5 evőkanállal (lehet több is, ha a szósz nagyon sűrű) a cukkinis szószoz adunk, majd leszűrjük a fusillit, és a szószhoz keverjük.

A petrezselymet felaprítjuk, a felét a tésztához adjuk a citrom reszelt héjával együtt.

A törökmogyorót száraz, forró serpenyőben megpirítjuk, a héját eltávolítjuk és feldaraboljuk.

Tálaláskor a tésztára helyezzük a grillezett cukkini szeleteket, megszórjuk a mogyoróval és az aprított petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mascarponés citromkrémes pite áfonyával

IMG_7731 (2)

 

A pite nálunk örök kedvenc. Ez a citromkrémes változat, ami magában rejti a nyár esszenciáját, abszolút favorit.

A fanyar-édes citromkrémnek, melyet a mascarpone csak még krémesebbé, gazdagabbá tesz, tökéletes kiegészítője a vitamindús áfonya.

Igazán mutatós, könnyen elkészíthető desszert, ami tökéletes nyalánkság lehet egy forró nyári napon.

IMG_7607 (2)

 

Hozzávalók (24 cm-es tortafomához):

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 120 ml frissen facsart citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 11 dkg cukor
  • 8,5 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája

Tetejére:

  • 30 dkg áfonya

 

IMG_7749 (2) IMG_7747 (2)

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni. 

Közben elkészítjük a citromkrémet.

A mascarpone és a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábasba teszünk. Alacsony tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Ekkor a kockára vágott vajat lassan, fokozatosan belekeverjük.

Hogy még krémesebb, lágyabb állagot kapjunk sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk.

A citromkrémet teljesen kihűtjük, majd a mascarponéval jól kikeverjük.

A tésztakosarat megtöltjük a mascarponés citromkrémmel, majd friss áfonyát halmozunk a tetejére.

Hűtve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_7770 (2)

Levendulás citrompite

IMG_5872 (2)

Évekkel ezelőtt egy hasonló nyári estén  Heston Blumenthal Hétköznapi konyhája című sorozatát néztük, amelyben épp citrompitét készített. Az ízét képernyőn keresztül is tökéletesen el tudtam képzelni, így másnap az első utam a piacra vezetett, ahol vettem is néhány citromot, hogy elkészítsem ezt az isteni desszertet. Azóta a recepten picit módosítottam a praktikusság végett, de az íze ugyanolyan finom maradt. (Eredeti recept itt megtalálható.)

A citrompite nálunk tuti benne van a top 3 desszertben. Nagyon szeretjük ezt az üde, savanykás süteményt. Ahogy beleharapunk a ropogós omlós tésztába, majd pedig az igazán lágy, fanyar krémbe, az valami mennyei.  Kellően savanyú, és éppen csak annyira édes, amennyire kell. Ilyenkor nyáron igazán jól tud esni ez a hűsítő, frissítő desszert, amit épp csak megbolondít a levendula parfümössége.

A tejszínt felfőzhetjük egyéb fűszerekkel is, amit csak a citromhoz hozzá tudunk képzelni, lehet kísérletezni bátran. Én néha a krémbe egy kis kandírozott gyömbért szoktam aprítani, azzal is isteni. Télen, mikor kapható a fűszeres Meyer citrom feltétlenül próbáljátok ki azzal is, hiszen még különlegesebb, mint a sima citrommal.

IMG_5896 (2)

Hozzávalók a tésztához (24 cm-es piteformához):

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Hozzávalók a levendulás citromkrémhez:

  • 150 ml tejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl frissen facsart citromlé (kb. 3 citrom leve)
  • 3 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3 púpos tk. szárított levendulavirág

 

IMG_5832 (2)IMG_5908 (2)

 

IMG_5881 (2)

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a citromkrémet. A tejszínt forráspontig melegítjük. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a levendulavirágot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a levendulát leszűrjük.

A tejszínhez keverjük a cukrot, a citromok levét, reszelt héját, a tojásokat és a tojássárgáját. Vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A pitetésztába töltjük a citromkrémet. Lehűtve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5861 (2)

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!