Mikor, ha nem most, a grillszezon kellős közepén tehetnek jó szolgálatot a különböző csatnik. Ezek az édes, savanyú, fűszeres szószok tökéletesen illenek a faszén felett sült húsokhoz, de ha kicsit előre gondolkodunk, egy hűvösebb őszi estén jófajta sajtok mellé kínálva is nagyszerű lesz.
A csatnikészítés már-már gyerekjáték, hiszen mindent beledobálunk a lábasba, körülbelül fél órát rotyogtatjuk, és már tehetjük is a kamrapolcra a teletöltött üvegeket. Most épp meggyből készítettem, de nagy kedvencem még a rebarbarából és a szilvából készült változat is. A tavalyi őszi-téli szezon kedvence pedig ez az ötfűszeres körte-alma csatni volt nálunk.
Most rosé kacsamellhez ettük, amihez még egy fantasztikus lencsesalátát is készítettem, ennek a receptjét is hozom nektek.
Hozzávalók:
- 700 g kimagozott meggy
- 4 közepes fej sonkahagyma vagy 1 nagy fej vörös
- 30 g friss gyömbér, reszelve
- 1 teáskanál szegfűbors, mozsárban megőrölve
- 65 ml vörösborecet
- 90 g kristálycukor
- 1 nagy csokor friss koriander
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A hagymákat félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, majd körülbelül 2-3 perc alatt ezt is megpirítjuk.
- Hozzákeverjük a kimagozott meggyet, a megőrölt szegfűborsot, az ecetet és a cukrot. Addig főzzük közepes lángon a csatnit, amíg sűrű, sziruposra nem fő. Ha nagyon elfőné a levét, kis vizet tehetünk alá.
- A kész csatnihoz hozzákeverjük a felaprított koriandert, majd befőttes üvegekbe töltjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂