Ízből tíz

Zöldfűszeres héjában sült újburgonya

IMG_5383 (2)

 

Egy gyors és isteni recept a nagyszerű újkrumpliból. 

A burgonya sütőben ropogósra sült külső vékony héja és a krémesen puha belső, ahogy keveredik a zöldfűszeres-olívaolaj zamatával, az tényleg abbahagyhatatlan.  A klasszikus petrezselymes újburgonya mellett ez is kötelező darab!

 

IMG_5361 (2)IMG_5401 (2)

IMG_5371 (2)

Hozzávalók:

  • 1 kg apró szemű újkrumpli
  • 130 ml olívaolaj
  • 40 g zöldfűszer vegyesen (én kaprot, petrezselyemet, bazsalikomot, koriandert használtam)
  • só, frissen őrölt bors
  • őrölt római kömény (elhagyható)
  • ízlés szerint friss citromlé

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
  2. A krumplit megmossuk, majd a felesleges vizet konyhai papírtörlővel leitatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a burgonyát, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, alaposan összeforgatjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, körülbelül 30-40 perc alatt puhára, ropogósra sütjük. Sütés közben néha rázogassuk meg a tepsit, hogy egyenletesen piruljon.
  4. A sütőből kivett újkrumplit sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítjük, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, majd belekeverjük a felaprított zöldfűszereket. Végül ízlés szerint citromlevet facsarunk rá.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Héjában sült, töltött burgonya füstölt makrélával

IMG_2660 (2)

Ez nem is igazán recept, inkább csak egy ötlet, ami rendkívül jó szolgálatot tud tenni egy hétköznap este, amikor gyorsan szeretnénk finomat az asztalra varázsolni. Ez a változat is egy hasonló rohanós hétköznapon született.

A receptben a legjobb, hogy a héjában sült krumplin kívül igazából egyik hozzávalóhoz sem kell görcsösen ragaszkodni. Ki-ki elkészítheti a saját ízléséhez legközelebb álló töltött burgonyát. Bár kétségkívül a füstölt hal-kapor páros nálunk örök favorit. Ha lett volna itthon tormakrém, azt is biztosan tettem volna a tejfölbe. 

IMG_2664 (2)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1,5 kg közepes méretű, sütni való burgonya
  • Kb. 400 g zsírdús tejföl
  • Kb. 10-15 darab csemege uborka
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 200 g füstölt makrélafilé

IMG_2659 (2)

Elkészítés:

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

A burgonya szemeket alaposan megmossuk és szárazra töröljük. Egyesével becsomagoljuk egy-egy alufóliába.

Az előmelegített sütőben körülbelül 1 óra alatt puhára sütjük.

A kaprot megmossuk, felaprítjuk. A csemege uborkákat és a füstölt makrélafilét szintén kisebb darabokra aprítjuk.

A megsült krumplikat tetejükön bevágjuk. Ízlés szerint tejfölt kanalazunk rá, megszórjuk kaporral, a csemege uborkával, végül a füstölt makrélafilével. Melegen tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Póréhagymás burgonyakrémleves kaporral és füstölt makrélával

IMG_9899 (2)

Most hogy beköszöntött az ősz egyre jobban vágyunk egy tál forró, gőzölgő, krémes levesre.
Tegnap épp megkívántam a finn lazaclevest, amit egyszerűen imádok, de mivel lazac nem volt itthon, füstölt makréla pedig igen, így született meg ez a legalább annyira isteni leves.  
A krumpli és a póréhagyma édességét tökéletesen kiegészíti a füstölt hal sóssága, a citrom és a kapor üde frissessége. A burgonyát én most a levesben főztem puhára, de ha tehetitek próbáljátok ki héjában sült krumplival is, úgy még finomabb lehet.
Igazi kényeztető fogás, amit akár az ünnepi menü részeként is kínálhatunk, mondjuk karácsonykor.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3 ek. olaj
  • 1 nagy póréhagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 80 dkg burgonya (tisztítatlan súly)
  • 8 dl zölség- vagy csirkealaplé
  • 1,5 dl tejszín (nem főző, legalább 30%-os)
  • 15-20 dkg füstölt makréla filé (helyettesíthető füstölt pisztránggal vagy lazaccal)
  • 1 csokor kapor
  • Só, bors
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A póréhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk.

Egy lábasban olajat melegítünk, rádobjuk a pórét, sózzuk, majd üvegesre dinszteljük. (kicsit karamellizálódhat is, úgy még finomabb lesz a végeredmény)

A reszelt fokhagymát a hagymához adjuk, majd további 3 percig pároljuk.

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk, majd a hagymához adjuk.

Felöntjük az egészet az alaplével (ha nincs, akkor vízzel), sózzuk, borsozzuk a levest. Addig főzzük alacsony lángon, amíg a krumpli meg nem puhul.

Ha ez megtörtént, a füstölt halból a leveshez adunk 5 dkg-ot, botmixerrel/turmixgéppel pürésítjük az egészet (hagyhatunk benne néhány szem burgonyát egészben is), majd hozzáadjuk a tejszínt és a felaprított kaprot is.

Tálaláskor a levesre halmozunk egy kevés füstölt halat, illetve néhány csepp citromlevet csepegtetünk rá.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9905 (2)

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!