Ízből tíz

Meggyes-krémsajtos brownie

Hozzávalók  (23×23 cm-es sütőformához)

A brownie alaphoz:

  • 165 g vaj
  • 200 g étcsokoládé (70-75%-os), felaprítva 
  • 3 közepes méretű tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 160 g nádcukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • nagy csipet só

A krémsajtos részhez:

  • 225 g natúr krémsajt (én most az aldis Milfina márkájút használtam, a lényeg, hogy ne zsírszegény legyen)
  • 50 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 db M-es méretű, egész tojás
  • 200 g megtisztított, magozott meggy

Elkészítés:

  1. A sütőt alsó- felső sütési fokozaton 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. A krémsajtos részhez a krémsajtot egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a cukrot, az egész tojást és a vaníliakivonatot. Az egészet kézi habverővel homogén állagúra keverjük. A brownie alap elkészítéséig félretesszük.
  3. A brownie-hoz a vajat és a csokoládét egy hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Hűlni hagyjuk. 
  4. Az egész tojásokat, a vaníliamagokat és a tojások sárgáját egy nagy tálba tesszük, gépi habverővel kissé felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Addig habosítjuk, amíg a keverék elkezd halványodni. 
  5. Ezután a tojásos keverékhez adjuk az olvasztott csokoládés vajat, a lisztet, a kakaóport és a sót, mak összekeverjük.
  6. Az elkészült masszánkat sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük. A krémsajtos részből egy evőkanál segítségével egyenletesen kis halmokat kanalazunk a brownie alapra.  Majd egy kés segítségével “márványozzuk” azt. A tetejét meszórjuk meggyel.
  7. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő nagymértékben sütő függő, így 25 percnél nézzünk rá a sütire. Akkor van kész a brownie, ha a közepe még kissé remegős, ragacsos.
  8. Sütőből kivével a formában hagyjuk kihűlni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés brownie ropogós tejcsokoládés pralinéval, kávémousse-szal

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 120 g 70%-os étcsokoládé 
  • 60 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 30 g finomliszt
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 15 ml erős espresso
  • nagy csipet só

Recept-Maja Vase

A pralinépasztához:

  • 60 g pirított, lehéjazott törökmogyoró
  • 60 g pirított mandula
  • 120 g kristálycukor
  • 1 teáskanál mandula vagy dióolaj (el is hagyható)

A ropogós tejcsokoládés réteghez:

  • 40 g jó minőségű tejcsokoládé
  • 20 g pralinépaszta 
  • 15 g karamellizált ostyatöret (vagy helyette durvára aprított cornflakes)

A kávémousse-hoz:

  • 80 g erős espresso
  • 170 g tej
  •  2 tojássárgája
  • 50 g nádcukor
  •  3 lap zselatin
  •  225 g habtejszín

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A brownie-hoz a csokoládét a vajjal egy hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk. 
  3. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Kézi habverővel enyhén felverjük, majd a kihűlt olvasztott csokis-vajas keverékhez adjuk a kávéval együtt. Végül a lisztet és a kakaóport is beleszitáljuk. Az egészet homogén állagú masszává keverjük. 
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a brownie alapot beleöntjük. 
  5. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. A pralinépasztához a mogyorót, a mandulát és a cukrot egy lábasba lesszük, közepes lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor borostyánszínűre karamellizálódik. A masszát szilikonos sütőpapírra terítjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, feldaraboljuk, és konyhai aprítóban az olajjal együtt krémesre turmixoljuk. Ha nehezebben akarja elérni a krémes állagot egy kis olajat öntsünk még hozzá. Az így elkészült pralinémassza légmentesen záródó dobozban nagyjából 1 hónapig eláll.
  7. A ropogós réteghez a tejcsokoládét felolvasztjuk, belekeverjük a pralinémasszát, majd a karamellizált ostyatöretet is beleforgatjuk.
  8. A kihűlt brownie tetejét egyenesre vágjuk, majd a pralinés-tejcsokoládés masszát egyenletesen elterítjük rajta. A krém elkészítéséig a hűtőbe rakjuk.
  9. A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a kávét. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (max. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a krémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a vaníliás krémhez keverjük.
  10. Az elkészült habot a tortaalapra öntjük. 
  11. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a mousse megszilárduljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Nutellás brownie

Krémes, puha, nagyon csokis brownie, tetején elképesztően bársonyos, lágy, tonkababos Nutella ganache-sal.

Ha hozzám hasonlóan szeretitek a sós-édes ízek párosítását, akkor bátran szórjatok a torta tetejére sópelyhet, szuperül kiemeli az ízeket, és egyben össze is hozza azokat. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A brownie-hoz:

  • 120 g étcsokoládé (70%-os)
  • 60 g vaj
  •  2 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 30 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • nagy csipet só
  • 100 g Nutella

A Nutella ganache-hoz:

  • 100 g Nutella
  • 100 g tejcsokoládé ( én a Lidl-ben kapható Bellarom-Rich chocolate-ot használtam, ennek magasabb a kakótartalma, mint egy átlagos tejcsokinak)
  • 100 ml habtejszín
  • ízlés szerint reszelt tonkabab
  • sópehely, a díszítéshez

Recept: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A brownie-hoz a csokoládét a vajjal egy hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk. 
  3. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Kézi habverővel enyhén felverjük, majd a kihűlt olvasztott csokis-vajas keverékhez adjuk. Végül a lisztet és a kakaóport is beleszitáljuk. Az egészet homogén állagú masszává keverjük. 
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a brownie alap felét beleöntjük. Ezután a nutellát teáskanállal egyenletesen a brownie alapra “csepegtetejük”, majd a maradék tésztát rákanalazzuk.
  5. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. A ganache-hoz a Nutellát a csokoládéval vízgőz felett megolvasztjuk. A tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük, hozzáreszeljük az ízlés szerinti tonkababot, majd az olvasztott Nutellás-csokis keverékhez adjuk. Addig keverjük, amíg szép fényes, homogén állaga nem lesz.
  7. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára, amíg kissé megszilárdul.
  8. Tálaláskor a brownie-t megkenjük a kihűlt ganache-sal, és megszórjuk sópehellyel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!