Ízből tíz

Töltsük fel a kamrapolcokat: levendulás áfonylekvár

IMG_6958 (2)

Tavaly készítettünk először áfonyalekvárt, és olyan isteni lett, hogy idén sem akartam kihagyni.

A gyümölcs egy részét natúran, a másik felét levendulásan főztem be. A levendula-áfonya kombináció igazán különleges, nem kell aggódni, nem lesz a lekvár szappan ízű, a virág zamata éppen csak kiérződik.

Igaz, hogy a lekvárokat még a héten elején főztem, de már három üveggel el is fogyott. Ettük palacsintával, egyszerűen görög joghurtba és zabkásába keverve is. Mindenhogy isteni, egyszerűen nem lehet megunni. 

IMG_6966 (2) IMG_6971 (2)

Hozzávalók:

  • 3 kg áfonya (én erdei fekete áfonyát használtam)
  • 2 tasak 4:1 zselésítő ( 3:1 is tökéletes, csak akkor annak megfelelő arányokkal dolgozzunk)
  • 400 g kristálycukor
  • 2-3 teáskanál citromsav 
  • 3-4 teáskanál szárított levendulavirág (muszlin kendőbe vagy teatojásba téve)

IMG_6969 (2)

Elkészítés:

  1. Az áfonyát alaposan megmossuk, majd egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a levendulavirágot és a citromsavat, közepes lángon elkezdjük főzni. A levendulavirágot nem muszáj muszlin kendőbe csomagolni, simán belekeverhetjük a lekvárba, én azért készítettem így, mert a levendula íze így is szépen kijön, és evéskor nem harapunk rá a levendulavirágokra.
  2.  Amikor levet eresztett, és kissé megpuhult az áfonya, belekeverjük a zselésítőt, ezzel 5 percig rotyogtatjuk.
  3. Hozzákeverjük a cukrot, további 5 percig főzzük. 
  4. Az elkészült lekvárt megkóstoljuk, ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot. A levendulát eltávolítjuk.  Még forrón a sterilizált üvegekbe töltjük.
  5. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

Töltsük fel a kamrapolcokat: korianderes meggy csatni

IMG_6767 (2)

Mikor, ha nem most, a grillszezon kellős közepén tehetnek jó szolgálatot a különböző csatnik. Ezek az édes, savanyú, fűszeres szószok tökéletesen illenek a faszén felett sült húsokhoz, de ha kicsit előre gondolkodunk, egy hűvösebb őszi estén jófajta sajtok mellé kínálva is nagyszerű lesz. 

A csatnikészítés már-már gyerekjáték, hiszen mindent beledobálunk a lábasba, körülbelül fél órát rotyogtatjuk, és már tehetjük is a kamrapolcra a teletöltött üvegeket. Most épp meggyből készítettem, de nagy kedvencem még a rebarbarából és a szilvából készült változat is. A tavalyi őszi-téli szezon kedvence pedig ez az ötfűszeres körte-alma csatni volt nálunk.

Most rosé kacsamellhez ettük, amihez még egy fantasztikus lencsesalátát is készítettem, ennek a receptjét is hozom nektek.

IMG_6782 (2) IMG_6759 (2)

IMG_6799 (2)

Hozzávalók:

  • 700 g kimagozott meggy
  • 4 közepes fej sonkahagyma vagy 1 nagy fej vörös
  • 30 g friss gyömbér, reszelve
  • 1 teáskanál szegfűbors, mozsárban megőrölve
  • 65 ml vörösborecet
  • 90 g kristálycukor
  • 1 nagy csokor friss koriander
  • 2 evőkanál olaj

IMG_6761 (2)

Elkészítés:

  1. A hagymákat félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, majd körülbelül 2-3 perc alatt ezt is megpirítjuk.
  2. Hozzákeverjük a kimagozott meggyet, a megőrölt szegfűborsot, az ecetet és a cukrot. Addig főzzük közepes lángon a csatnit, amíg sűrű, sziruposra nem fő. Ha nagyon elfőné a levét, kis vizet tehetünk alá. 
  3. A kész csatnihoz hozzákeverjük a felaprított koriandert, majd befőttes üvegekbe töltjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Tavaszi szörpök bodza- és akácvirágból

IMG_5895 (2)

Elérkezett végre a bodzának és az akácnak is a szezonja. Bevallom, ezeknek a virágzását legalább annyira várom tavasszal, mint a szabadföldi eprek és rebarbarák megjelenését. 

Nagymamámék minden évben isteni szörpöket készítenek ezekből a virágokból, nagyon imádjuk, és mivel olyan ritkán jutunk csak haza, gondoltam idén én is készítek egy nagy adaggal.

A hagyományostól eltérően a receptben a cukor egy részét megkaramellizálom, és így adom a többi összetevőhöz. Ettől kap egy különleges ízt, ami a bodza/akác zamatát hangsúlyosabbá teszi.

Érdemes még a héten vagy legkésőbb jövő héten elkészíteni, mert lassan sajnos levirágoznak.

IMG_5891 (2)IMG_5853 (2)

IMG_1456 (2)IMG_1427 (2)

IMG_1436 (2)

Hozzávalók:

  • 25-30 darab nagy bodzavirág (körülbelül 300 g) vagy 300 g akácvirág (a száráról leszedegetve)
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 2,8 liter víz
  • 50 g citromsav
  • 2 kezeletlen citrom felkarikázva

IMG_5872 (2)IMG_5869 (2)

Elkészítés:

  1. A cukorból kimérünk 500 g-ot, egy serpenyőbe tesszük, és közepes lángon szép borostyánszínűre karamellizáljuk.
  2. Ha elkészült a karamell, fokozatosan hozzáöntünk 7 dl meleg vizet. Ekkor a karamell kicsit megszilárdul, de tovább melegítjük addig, amíg a vízben teljesen fel nem olvad.
  3. Egy nagy lábasba tesszük a bodzavirágokat/akácvirágokat (nem kell megmosni, leöblíteni, mert így értékes virágport és ezzel együtt ízt is vesztünk), ráöntjük a megmaradt, 2,1 l vizet, hozzákeverjük a cukrot, a citromsavat, a felkarikázott citromot, majd az egészhez hozzáöntjük a karamellás vizet.
  4. 3-4 napig hűvösebb helyen állni hagyjuk. Naponta néhányszor megkavarjuk.
  5. Leszűrjük, majd tisztított üvegekbe töltjük. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5862 (2)IMG_5858 (2)

Karácsonyi ajándék a konyhából, ötfűszeres körte-alma chutney

IMG_2271 (2)

Nagyon szeretjük a különböző chutney-kat, mert a legegyszerűbb sült húsokat is remekül feldobják. Ez most egy igazán egyszerű változat, csak néhány hozzávaló szükséges, és az elkészítése sem igényel túl sok energiát. Ellenben nagyon jó szolgálatot tud tenni a kamrapolcon megbújó néhány üveg az év minden szakában. Arról nem is szólva, hogy tényleg nagyszerű ajándék karácsonyra.

Mi most rosé kacsamellel ettük, szuperül kiegészítették egymást.

IMG_2257 (2)

Hozzávalók (két 310 ml-es befőttesüveghez):

  • 70 dkg körte
  • 20 dkg savanykás alma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 150 ml fehérborecet
  • 200 g nádcukor (sima kristálycukor is jó)
  • 1,5-2 tk. kínai ötfűszer keverék
  • csipetnyi kurkuma

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk (nem muszáj nagyon apróra). A gyümölcsöket szintén megmossuk, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát a gyümölcsökkel és az összes többi hozzávalóval együtt egy lábasba tesszük. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak, és sűrű nem lesz. Ha esetleg kevés lenne a folyadék alatta pici vizet önthetünk hozzá. Forrón sterilizált üvegekbe töltjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!