Tavaly készítettünk először áfonyalekvárt, és olyan isteni lett, hogy idén sem akartam kihagyni.
A gyümölcs egy részét natúran, a másik felét levendulásan főztem be. A levendula-áfonya kombináció igazán különleges, nem kell aggódni, nem lesz a lekvár szappan ízű, a virág zamata éppen csak kiérződik.
Igaz, hogy a lekvárokat még a héten elején főztem, de már három üveggel el is fogyott. Ettük palacsintával, egyszerűen görög joghurtba és zabkásába keverve is. Mindenhogy isteni, egyszerűen nem lehet megunni.
Hozzávalók:
- 3 kg áfonya (én erdei fekete áfonyát használtam)
- 2 tasak 4:1 zselésítő ( 3:1 is tökéletes, csak akkor annak megfelelő arányokkal dolgozzunk)
- 400 g kristálycukor
- 2-3 teáskanál citromsav
- 3-4 teáskanál szárított levendulavirág (muszlin kendőbe vagy teatojásba téve)
Elkészítés:
- Az áfonyát alaposan megmossuk, majd egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a levendulavirágot és a citromsavat, közepes lángon elkezdjük főzni. A levendulavirágot nem muszáj muszlin kendőbe csomagolni, simán belekeverhetjük a lekvárba, én azért készítettem így, mert a levendula íze így is szépen kijön, és evéskor nem harapunk rá a levendulavirágokra.
- Amikor levet eresztett, és kissé megpuhult az áfonya, belekeverjük a zselésítőt, ezzel 5 percig rotyogtatjuk.
- Hozzákeverjük a cukrot, további 5 percig főzzük.
- Az elkészült lekvárt megkóstoljuk, ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot. A levendulát eltávolítjuk. Még forrón a sterilizált üvegekbe töltjük.
- Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂