Az idei eperszezonban még csak egy epres recept került fel a blogra, de most pótolom a hiányosságokat.
Így a szezon végére rögtön két receptet is hozok nektek, az egyik ez a különlegesen finom eperleves, a másik pedig egy egyszerű egres-eper crumble lesz kis csavarral.
A sült eperből egyébként érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen igen sokoldalúan felhasználható. A sütőből kivett forró, szirupos epret vaníliafagylaltra halmozva szeretjük, hidegen pedig egy nagy tál görög joghurtra kanalazva fogyasztjuk reggeliként.
Említést kell tennem még a receptben szereplő túrógombócról is. Danitól tanultam, és minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez egy tökéletes túrógombóc. Amikor megkóstoltam odáig voltam értem, annyira puha és légies. Ezentúl már csak így fogom készíteni. 🙂
Hozzávalók:
A leveshez:
- 1 kg eper
- 6 evőkanál nádcukor (az eper édességétől függően lehet több vagy kevesebb)
- fél citrom frissen facsart leve
- 1,5-2 evőkanál balzsamecet
- 40 dkg görög joghurt
- 2,5 dl habtejszín
- csipet só
A túrógombóchoz (15 apró gombóchoz)
- 250 g félzsíros túró
- 1,5 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 evőkanál búzadara
- 1 tojás, szétválasztva
- fél citrom reszelt héja
- 1-2 evőkanál liszt (a gombócok formázásához)
A tálaláshoz:
- 6 evőkanál zabpehely, megpirítva
- néhány evőkanál görög joghurt
Elkészítés:
- Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk cukorral. Alaposan összeforgatjuk.
- 190°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ekkor már levet ereszt, ami szépen elkezd karamellizálódni és szirupossá válni.
- A sütőből kivett epret a szirupos lével együtt turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a joghurtot, a tejszínt, a balzsamecetet és a csipet sót, majd krémesre turmixoljuk.
- Megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlés szerint még édesíthetjük cukorral, illetve ha a leves túl sűrű lenne, egy kis mennyiségű víz hozzáadásával hígíthatjuk.
- A túrógombócokhoz a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, a citrom reszelt héját, az áttört túrót és a búzadarát.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a túrós masszához adjuk. 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- A pihentetés után kisebb darabokat tépünk a tésztából, amiket a lisztbe enyhén beleforgatunk, majd kis gombócokat formázunk.
- Az elkészült gombócokat forrásban lévő vízbe dobjuk, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, plusz 1-2 percig.
- Tálaláskor egy tányérba teszünk 3-4 túrógombócot, köré öntjük az eperlevest, meglocsoljuk egy evőkanál joghurttal, majd megszórjuk a ropogós zabpehellyel.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!