Végre itt a spárgaszezon! Azt hiszem az elkövetkező egy- másfél hónapban tele lesz a blog spárgás recepttel, mert egyszerűen imádom.
Íme, itt az első, egy egyszerű kenyérsaláta formájában, ami olyan szenzációsra sikeredett, hogy a szezonban tuti az asztalunkra kerül még néhányszor. 🙂
A receptnél fontos, hogy tényleg zsenge sárgával dolgozzunk. Ha nem tudunk ilyet beszerezni, akkor forrásban lévő vízben 2-3 percig főzzük elő a zöldséget, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, legyen roppanós. Koriander helyett friss petrezselyemmel is megszórhatjuk a végén, de kétségkívül ezzel lesz igazán ütős az ízkombináció!
Hozzávalók (2-3 személyre):
A pirított kenyérkockához:
- 300 g szikkadt kenyér
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
Az öntethez:
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1/2 citrom kifacsart leve
- 2 evőkanál fehérborecet
- 60 ml olívaolaj
- 1/2 teáskanál dijoni mustár
A salátához:
- 300 g zsenge, zöld spárga, 4-5 cm-es darabokra vágva
- 1 konzerv fehérbab, lecsöpögtetve
- 1 csokor koriander, durvára aprítva
- só, frissen őrölt bors
Receptötlet: innen
Elkészítés:
- Az olívaolajat a reszelt fokhagymával összekeverjük.
- A kenyeret felkockázzuk, nagy tálba tesszük, ráöntjük a fokhagymás olívaolajat, majd jól összekeverjük.
- A kenyérkockákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 220°C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.
- Ezalatt elkészítjük az öntetet. Ehhez a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, és egy tálkába tesszük. Ráöntjük a citromlevet, a fehérborecetet, majd néhány percre félre tesszük. Ezután az olívaolajt és a mustárt is hozzákeverjük.
- Egy nagy salátás tálba tesszük a megpirított kenyérkockákat, hozzáadjuk a lilahagymás öntete, a nyers spárgát, a babot, valamint a durvára vágott koriandert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül az egészet alaposan összeforgatjuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!