Ízből tíz

Fűszeres-narancslekváros gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 225 g teljes kiőrlés liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet só
  • 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 75 g kandírozott gyömbér
  • 75 g kandírozott narancshéj
  • 150 g aszalt sárgabarack
  • 150 g aszat szilva
  • 85 g narancslekvár
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 200 g puha vaj
  • 140 g nádcukor
  • 4 közepes méretű tojás
  • fehércsoki, aszalt gyümölcsök és magvak a díszítéshez

Recept- Hugh Fearnley-Whittingstall-River Cottage minden napra

Elkészítés:

  1. A lisztet egy tálba tesszük a sóval, a sütőporral és a fűszerkeverékkel, majd összekeverjük.
  2. Egy másik tálkába tesszük a kandírozott narancshéjat, a felaprított aszalt gyümölcsöket és a szintén kisebb darabokra vágott kandírozott gyömbért. Hozzáadjuk a narancslekvárt és a citrusok reszelt héját.
  3. A puha vajat a nádcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, egy evőkanál fűszeres liszttel együtt. Végül hozzákeverjük a maradék lisztet és a narancslekváros-aszalt gyümölcsös keveréket is. 
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába öntjük, és a 160°C-ra előmelegített sütőben 90 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
  5. Az elkészült sütit hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint díszíthetjük olvasztott fehércsokival, aszalványokkal, olajos magvakkal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Gesztenyés-aszalt szilvás töltött csirkecomb kelkáposztával és csicsókapürével

IMG_1155 (2)

Klasszikusnak számító fogás egy kis csavarral, amit igazán különlegessé  a töltelékbe kevert mandrainhéj és a köret tesz. 

IMG_1152 (2)

Hozzávalók:

A töltött csirkecombhoz:

  • 4-5 darab egész csirkecomb
  • 300 g főtt gesztenye
  • 1 tk. só
  • 1 nagy mandarin reszelt héja
  • 100 g aszalt szilva
  • 1 tk. szegfűbors, mozsárban megőrölve

A kelkáposztához:

  • 70 g vaj
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem

A csicsókapüréhez:

  • 1 kg csicsóka (tisztítatlan súly)
  • 12 ek. tejföl
  • szerecsendió
  • fél rúd vanília kikapart magjai (opcionális)

IMG_1171 (2)

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A csirkecombokat megsózzuk, majd a bőre alá nyúlva fellazítjuk azt a húsról.

A töltelékhez a főtt gesztenyét az aszalt szilvával pürésítjük. Hozzákeverjük a mandarin reszelt héját, a sót és az őrölt szegfűborsot.

A tölteléket a bőr alá töltjük. A csirkecombokat egy nagyobb jénaiba sorakoztatjuk. 

Lefedve 40-45 percig sütjük. A fedőt levéve további 10-15 percig sütjük, amíg a bőre pirosra, ropogósra sül.

Közben a köreteket is elkészítjük.

A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedeljük, majd kisujjnyi méretűre szeleteljük. A fokhagymát felaprítjuk. 

Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, beledobjuk a fokhagymát, majd kicsit megfuttatjuk. A kelkáposztát is hozzákeverjük. Sóval ízesítjük. Néhány perc alatt roppanósra pároljuk. A tűzről levéve az aprított petrezselymet is hozzáadjuk.

A csicsókát megmossuk, meghámozzuk. Sós vízben puhára főzzük. (Figyeljünk oda, mert hamar megpuhul.) A csicsókát leszűrjük, botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, hozzáadjuk a vaníliamagok, majd ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzákeverjük a tejfölt.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is! 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!