Ízből tíz

Mandulás-zabpelyhes-vörösáfonyás keksz fehér csokival

Hozzávalók (körülbelül 30 db 7 cm átmérőjű kekszhez)

  • 150 g egész mandula
  • 150 g finomliszt
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g zabpehely
  • 1/4 tk. só
  • 225 g szoba-hőmérsékletű vaj, 3-4 cm-es kockákra vágva
  • 100 g kristálycukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 125 g aszalt vörösáfonya, félbevágva + 25 ml narancslé az áztatásukhoz
  • 200-250 g fehér csokoládé, felaprítva

Recept: Helen Goh, Yotam Ottolenghi- Édes

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 C°-ra előmelegítjük.
  2. Az egész mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és 10 percig pirítjuk az előmelegített sütőben. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd mikor már kellően lehűlt, nagyjából 0,5-1 cm-es darabokra vágjuk.
  3. A sütő hőfokát 190 C°-r emeljük.
  4. A felaprított mandulát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kétfajta lisztet, a narancshéjat, a zabpelyhet, a sót, és összekeverjük.
  5. A vajat a cukorral egynemű masszává keverjük, egyhén kihabosítjuk.
  6. A mandulás-lisztes keveréket a vajhoz és a cukorhoz adjuk, végül a narancslébe áztatott vörösáfonyát is belekeverjük a narancslével együtt. Legegyszerűbb kézzel összegyúrni a tésztát egy lisztezett munkafelületen.
  7. A  tésztát kettévágjuk, majd egyesével kinyújtjuk úgy, hogy körülbelül 0,5 cm vastagságú legyen. Ezt a tésztát nem a legegyszerűbb kinyújtani a nagyobb manduladarabok miatt, ezért ha repedne, kezünkkel nyugodtan összetapaszthatjuk.
  8. Tetszőleges átmérőjű kerek kiszúróval körököt vágunk ki belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és körübelül 18 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a szélei kezdenek kissé megbarnulni. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  9. A fehér csokoládét vízgőz felett, kíméletesen megolvasztjuk, és a kihűlt kekszeket egyesével belemártjuk úgy, hogy csak a kekszek egyik oldalát fedje be. Ha szeretnénk,dermedés előtt megszórhatjuk tetszőlegesen magvakkal, apróra vágott aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Narancsos-marcipános karácsonyi keksz

Hozzávalók ( körülbelül 20 db kekszhez)

  • 245 g átszitált finomliszt
  • 145 g szobahőmérsékletű vaj
  • 115 g marcipán
  • 50 g porcukor
  • 1 nagy tojássárgája
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • egy csipet só

Az eredeti recept itt olvasható.

Elkészítés

  1.  A vajat, a  marcipánt, a porcukrot, a sót, a narancs reszelt héját és a tojássárgáját egy tálba mérjük. Elketromos habverővel krémesre kikeverjük.
  2. Ezután az átszitált lisztet hozzádjuk. Kezünkkel homogén tésztává gyúrjuk.
  3. Gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára a  hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A sütőt 150 C°-ra előmelegítjük.
  5. A pihentetett tésztát lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A keksznyomdáknál kicsivel nagyobb átmérőjű kerek vagy akár hullámos szélű kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát, majd a sütipecséttel díszítjük azokat. A pecsétet használat előtt mártsuk lisztbe,és a felesleget leütögetve dolgozzunk vele.
  6. A megmintázott kekszeket szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ekkor még kissé puhák lehetnek, de ahogy hűlnek az állaguk is keményedik.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Csokis-Nutellás rugelach

 

Az egyik kedvenc aprósüteményem a rugelach. Leginkább savanykás sárgabaracklekvárral és dióval töltve szeretem, de ez a pikáns, narancsos-gyömbéres sütőtöklekvárral töltött változat is nagy favorit.

Most azonban a klasszikus omlós, krémsajtos változattól eltérve, egy élesztős, eszméletlenül puha, valahol az aprósütik és a péksütik között helyet foglaló, már-már croissant-hoz hasonló állagú rugelach-ot készítettem, ami maga mögé utasította az eddig próbált összes változatot. Nem mondom, hogy ez egy pikk-pakk összedobható süti,  de minden fáradtságot megér.

(Az elkészült rugelach-ok egyébként szuperül fagyaszthatók.)

Hozzávalók (körülbelül 60 kis rugelach-hoz):

A tésztához:

  • 120 g teljes tej
  • 20 g friss élesztő 
  • 280 g finomliszt
  • 220 g süteményliszt
  • 2 nagy méretű tojás
  • 75 g kristálycukor
  • nagy csipt só
  • 80 g vaj

A töltelékhez:

  • 140 ml habtejszín
  • 120 g étcsokoládé (60%-os)
  • 60 g nádcukor
  • 30 g jó minőségű keserű kakaópor
  • 30 g szobahőmérsékletű vaj
  • 120 g Nutella

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

A sziruphoz:

  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 1-1,5 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

Recept: Uri Scheft

Elkészítés:

  1. A tésztát és a tölteléket is érdemes előző este elkészíteni.
  2. A tésztához a tejet langyosra melegítjük, belekeverünk 1 evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  3. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a maradék cukrot, a sót, elkeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, a tojásokat, végül pedig az élesztős tejet. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkára téve ruganyos tésztát dagasztunk. Ha ez megtörtént, a tésztát visszatesszük a tálba, lefedjük folpackkal, és szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, ezután egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Akár 24 órára is a hűtőbe tehetjük.)
  4. A töltelékhez a felaprított csokit a cukorral egy tálba tesszük. A tejszínt forrásig hevítjük, majd ráöntjük a csokis-cukros keverékre. Addig keverjük, amíg szép fényes nem lesz. Ezután hozzáadjuk a vajat, és beleszitáljuk a kakaóport. Homogén álagúra keverjük. Végül a Nutellát is belekeverjük. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  5. Másnap a pihentetett tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és 20×55 cm-es téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala nézzen felénk. A tésztát hosszában képzeletben elharmadoljuk, majd a bal oldali 2/3-ás megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleken maradjon 1 cm-es töltelék nélküli perem. (Ha a töltelék túlságosan megszilárdult volna, a mikróban kicsit visszamelegíthetjük, hogy kenhető állagú legyen.) A maradék, töltelék nélküli egyharmadot a középső egyharmadra hajtjuk, a bal oldalit pedig pedig ráhajtjuk az egészre. A széleket kissé lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. A tésztát 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A pihentetés rész nagyon fontos, hiszen itt szilárdul vissza a töltelék, ezáltal lesz szépen nyújtható a tészta.
  6. A pihentetett tésztát az előző hajtogatáshoz képest 90 fokkal! elforgatjuk, majd újra kinyújtjuk nagyjából 20x 50 cm-es téglalappá. A hosszabbik oldalát(ami felénk esik) képzeletben újra elharmadoljuk, és a bal olali 2/3-át megkenjük a maradék töltelékkel. Ráhajtjuk a középső harmadra a jobb 1/3-ot, majd pedig a balt az égészre. A tésztát újabb 30 percre a hűtőbe tesszük.
  7. Megjegyzés: A tészta nyújtásához, formázásához itt egy link, ahol képeket is találtok, így könnyebben átláthatóbb. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen 38×70 cm-es téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldala essen felénk.  A tésztát a rövidebbik oldalánál  három egyenlő részre vágjuk, így körölbelül 13 cm széles és 70 cm hosszú csíkot kapunk. 
  8. A tésztacsíkok alsó részét nagyjából 6,5 cm-enként bevagdossuk, a felső részt pedig az alsó 6,5 cm-es egységek közepénél vagdossuk be. Ezután egy éles késsel összekötjük a bevagdosott részeket, amik így nagyjából  egy egyenlő szárú háromszöget formálnak. A háromszögek alapjainak felénél késsel 0,5 cm-es bemetszést készítünk, majd feltekerjük a rugelachokat. 
  9. Az elkészült kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, folpackkal vagy konyharuhával letakarjuk, és másfél órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  10. Ezután megkenjük tojással, és a 175°c-ra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a tetejük már kezd aranysárgára változni.
  11. A sütés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukrot a vízzel felforraljuk, majd forrástól számítva 2 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a narancsvirágvizet. 
  12. A kisült rugelach-okat még melegen meglocsoljuk a sziruppal. Langyosan a legfinomabb!

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Csokoládés-kávés-diós keksz

Ha vendégeket várunk, vagy ha családunkat szeretnénk lenyűgözni egy kis délutáni nassolnivalóval, egy biztos, ezzel a keksszel sosem lehet mellényúlni. 

Habár legtöbbünknek van egy jól bevált csokis keksz receptje, íme az én változatom, amelyet a dió és a kávé zamata tesz igazán különlegessé.

Hozzávalók (körülbelül 15 darabhoz):

  • 115 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 70 g nyers nádcukor
  • 1 tojás
  • 220 g finomliszt
  • 40 g rizsliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál instant kávépor
  • 100 g étcsokoládé (70%-os), darabolva
  • 50 g dió, durvára vágva
  • nagy csipet só

Eredeti recept: Allrecipes.com-ról

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A puha vajat a kristálycukorral, a nyers nádcukorral és az instant kávéval habosra keverjük. Hozzáütjük a tojást, ezzel is összekeverjük. Hozzáadjuk a finomlisztet, a rizslisztet, a sütőport, a sót, a diót és  a csokoládét, egynemű masszává dolgozzuk.
  3. A masszánkból diónyi nagyságú gombócokat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd kissé lelapítjuk a gombócokat.
  4. Nagyjából 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 
 

 

Narancsos-fahéjas-diós keksz

img_8777

Imádom a mézeskalácsot, tényleg, de ez a keksz sokkal-sokkal finomabb, higgyetek nekem.  Az ünnepi hangulatot ez is garantáltan meg fogja hozni, hiszen ízeiben a dió-narancs-fahéj dominál, ami abszolút karácsonyi ízkombináció. Persze tudom, hogy ebből nem lehet szép formákat kiszúrni, cserébe  viszont lehet mártogatni étcsokoládéba, tejcsokiba, vagy épp fehércsokiba, kinek mihez van kedve. (én azért az étcsokit javaslom mindenkinek 🙂 ) A keksz állaga számomra tökéletes, igazán ropogós, de ugyanakkor omlós, és a durvára vágott dió pedig még egy kis plusz textúrát kölcsönöz az aprósütinek.

Arra bíztatok mindenkit, hogyha nem is a mézeskalács helyett, de mellette még ezt a receptet is feltétlenül készítsétek el!

img_8766img_8762

Hozzávalók:

  • 170 g puha vaj
  • 130 g kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • 270 g finomliszt
  • 1/2-1 teáskanál fahéj ( ízlés szerint)
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 30 ml (2 evőkanál) narancslé
  • 70 g dió, durvára vágva
  • 150 g étcsokoládé, felolvasztva (opcionális, a kekszek bevonásához)

Eredeti recept: innen

img_8764img_8776

Elkészítés:

  1. A puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, majd kézi habverővel habosra keverejük. Hozzáütjük a tojást, ezzel is elkeverjük.
  2. A lisztet egy másik tálba mérjük, összekeverjük a fahéjjal, a sóval, a narancs reszelt héjával és a durvára vágott dióval.
  3. A száraz hozzávalókat a vajas-cukros keverékhez adjuk, végül a narancslevet is beleöntjük.
  4. Az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztából rudat formázunk (a rúd olyan átmérőjű legyen, amilyen átmérőjű kekszeket szeretnénk), és folpackba csomagolva legalább 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, de legjobb ha egy éjszakát pihentetjük. (Én egy napot hagytam.)
  5. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  6. A pihentetett tésztát éles késsel felszeleteljük úgy, hogy nagyjából fél cm vastagságú korongokat kapjunk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a korongokat, és az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
  8. A kekszeket hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint belemárthatjuk a felolvasztott étcsokoládéba.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

img_8760

Rugelach narancsos-gyömbéres sütőtöklekvárral

image4

Hűha, azt hiszem picit elmaradtam, ami a karácsonyi készülődést, hangolódást illeti. Az elmúlt néhány hétvége igen sűrűre sikeredett, így nem igazán volt időm sütni-főzni. Vagyis tevékenykedtem én a konyhában, csak már lefotózni nem sikerült a végeredményt. Ezek a késő őszi, téli napok nem igazán kedveznek a fotózásnak. Délután háromkor elkezd szürkülni, és már nincs elég fény egy jó fotó elkészítéséhez. Na de ezeket most sikerült megörökíteni, igaz, csak villámgyors telefonos fotók.

Mautner Zsófi sütőtökös bejgli receptjét először 3 évvel ezelőtt készítettem el karácsonyra, és akkora sikere lett, hogy azóta minden évben kötelező darab az ünnepi asztalon. Ez az elképesztően finom sütőtökös töltelék  került most az aprósüteményekbe is. Elsőre talán érdekesnek tűnhet a sütőtöklekvár gondolata, de ha egyszer elkészítitek, onnantól kezdve biztosan ti is rajongani fogtok érte.

Amikor összeállítjuk a rugelach tésztáját nagyon lágy lesz, nem kell megijedni, hűtőbe téve szépen megszilárdul, és könnyebb lesz vele dolgozni, viszont a nyújtásnál még így is érdemes jó bőven alálisztezni. 

Hozzávalók (32 darabhoz):

A rugelach tésztához:

  • 225 g szobahőmérsékletű vaj
  • 225 g szobahőmérsékletű krémsajt
  • 350 g finomliszt
  • 75 g kristálycukor
  • csipet só

A narancsos-gyömbéres sütőtöklekvárhoz:

  • 50 dkg sült sütőtökpüré
  • 60 g narancslekvár
  • 100 g nádcukor
  • 1 nagy narancs leve és reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 2-3 cm-es friss gyömbér
  • 10 dkg kandírozott narancshéj

A kiflik tetejére:

  • 1 tojás
  • fahéjjal kikevert kristálycukor

A sütőtökös töltelék receptje Mautner Zsófitól

image3

Elkészítés:

  1. A sütőtöklekvárhoz az összes hozzávalót, a kandírozott narancshéj kivételével, egy lábasba mérjük. Alacsony lángon 10-15 perc alatt sűrűre főzzük. Mikor levettük a tűzről, hozzákeverjük a kandírozott narancshéjat. Hűlni hagyjuk.
  2. A vajat a krémsajttal és a cukorral eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd homogén tésztává gyúrjuk. 
  3. Fóliába csomagolva néhány órára a hűtőszekrénybe rakjuk. (Nekem most egy éjszakát pihent.)
  4. A pihentetés után a tésztát négy egyenlő részre vágjuk, mindegyiket kör formájúra nyújtjuk (nagyjából 25-30 cm átmérőjű). Jól alá kell lisztezni, mert a tészta elég ragadós.
  5. Megkenjuk a lekvár negyedével, és nyolc cikkejre vágjuk a tésztát (ahogy egy pizzát felvágnánk).
  6. A szeleteket szélesebb végüknél fogva feltekerjük, mint a kiflit, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rugelachokat. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, és meghintjük a fahéjjal elkevert kristálycukorral.
  7. A 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk a tésztákat, nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
  8. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!