Ízből tíz

Tavaszi szörpök bodza- és akácvirágból

IMG_5895 (2)

Elérkezett végre a bodzának és az akácnak is a szezonja. Bevallom, ezeknek a virágzását legalább annyira várom tavasszal, mint a szabadföldi eprek és rebarbarák megjelenését. 

Nagymamámék minden évben isteni szörpöket készítenek ezekből a virágokból, nagyon imádjuk, és mivel olyan ritkán jutunk csak haza, gondoltam idén én is készítek egy nagy adaggal.

A hagyományostól eltérően a receptben a cukor egy részét megkaramellizálom, és így adom a többi összetevőhöz. Ettől kap egy különleges ízt, ami a bodza/akác zamatát hangsúlyosabbá teszi.

Érdemes még a héten vagy legkésőbb jövő héten elkészíteni, mert lassan sajnos levirágoznak.

IMG_5891 (2)IMG_5853 (2)

IMG_1456 (2)IMG_1427 (2)

IMG_1436 (2)

Hozzávalók:

  • 25-30 darab nagy bodzavirág (körülbelül 300 g) vagy 300 g akácvirág (a száráról leszedegetve)
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 2,8 liter víz
  • 50 g citromsav
  • 2 kezeletlen citrom felkarikázva

IMG_5872 (2)IMG_5869 (2)

Elkészítés:

  1. A cukorból kimérünk 500 g-ot, egy serpenyőbe tesszük, és közepes lángon szép borostyánszínűre karamellizáljuk.
  2. Ha elkészült a karamell, fokozatosan hozzáöntünk 7 dl meleg vizet. Ekkor a karamell kicsit megszilárdul, de tovább melegítjük addig, amíg a vízben teljesen fel nem olvad.
  3. Egy nagy lábasba tesszük a bodzavirágokat/akácvirágokat (nem kell megmosni, leöblíteni, mert így értékes virágport és ezzel együtt ízt is vesztünk), ráöntjük a megmaradt, 2,1 l vizet, hozzákeverjük a cukrot, a citromsavat, a felkarikázott citromot, majd az egészhez hozzáöntjük a karamellás vizet.
  4. 3-4 napig hűvösebb helyen állni hagyjuk. Naponta néhányszor megkavarjuk.
  5. Leszűrjük, majd tisztított üvegekbe töltjük. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5862 (2)IMG_5858 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!