Elérkezett végre a bodzának és az akácnak is a szezonja. Bevallom, ezeknek a virágzását legalább annyira várom tavasszal, mint a szabadföldi eprek és rebarbarák megjelenését.
Nagymamámék minden évben isteni szörpöket készítenek ezekből a virágokból, nagyon imádjuk, és mivel olyan ritkán jutunk csak haza, gondoltam idén én is készítek egy nagy adaggal.
A hagyományostól eltérően a receptben a cukor egy részét megkaramellizálom, és így adom a többi összetevőhöz. Ettől kap egy különleges ízt, ami a bodza/akác zamatát hangsúlyosabbá teszi.
Érdemes még a héten vagy legkésőbb jövő héten elkészíteni, mert lassan sajnos levirágoznak.
Hozzávalók:
- 25-30 darab nagy bodzavirág (körülbelül 300 g) vagy 300 g akácvirág (a száráról leszedegetve)
- 1,5 kg kristálycukor
- 2,8 liter víz
- 50 g citromsav
- 2 kezeletlen citrom felkarikázva
Elkészítés:
- A cukorból kimérünk 500 g-ot, egy serpenyőbe tesszük, és közepes lángon szép borostyánszínűre karamellizáljuk.
- Ha elkészült a karamell, fokozatosan hozzáöntünk 7 dl meleg vizet. Ekkor a karamell kicsit megszilárdul, de tovább melegítjük addig, amíg a vízben teljesen fel nem olvad.
- Egy nagy lábasba tesszük a bodzavirágokat/akácvirágokat (nem kell megmosni, leöblíteni, mert így értékes virágport és ezzel együtt ízt is vesztünk), ráöntjük a megmaradt, 2,1 l vizet, hozzákeverjük a cukrot, a citromsavat, a felkarikázott citromot, majd az egészhez hozzáöntjük a karamellás vizet.
- 3-4 napig hűvösebb helyen állni hagyjuk. Naponta néhányszor megkavarjuk.
- Leszűrjük, majd tisztított üvegekbe töltjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!