Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én rajongok az ünnepekért. Azokért meg pláne, amik a gasztronómiával is kapcsolatba hozhatók.
Családunkban nem volt hagyománya a Márton-napi libasültnek, sem az újbornak, de én néhány évvel ezelőtt mégis úgy döntöttem, hogy folytatom ezt a szép szokást. Igaz, hogy ez az étel most hétvégén készült, de csakis azért, hogy ihletett adhassak nektek még Márton-nap előtt. Szerdán valószínű libacombot fogok készíteni, vagy egy jófajta libalevest, még nem találtam ki.
Hozzávalók (2 személy)
A libához:
- 1 db libamell
- fél tk. kínai ötfűszer keverék (el is hagyható)
- só, frissen őrölt bors (ha nincs kínai ötfűszer keverékünk bors helyett használjunk fél tk. egész szegfűborsot, amit mozsárban őröljünk meg)
A narancsos lilakáposztához:
- 1 nagy fej lilakáposzta fele (körülbelül 50 dkg)
- 1 fej lilahagyma
- 3 ek. étolaj
- 2 ek. cukor
- 1 rúd fahéj
- 4-5 szem szegfűbors enyhén megtörve
- 1 csillagánizs
- 2-2 ek. vörösborecet és balzsamecet (ízlés kérdése ki milyen savasan szereti, először kevesebbet tegyünk bele)
- 1 narancs reszelt héja
- 3 narancs húsa kifilézve
- 1 filézett narancs maradékából kifacsart narancslé
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.
A libamellet megtisztítjuk (hártyákat eltávolítjuk), bőrét beirdaljuk (a húsát ne érjük a késsel). Mindkét felét sózzuk, borsozzuk, és a kínai ötfűszerrel is alaposan bedörzsöljük.
Forróra hevített serpenyőbe helyezzük a bőrös felével lefelé, amit 5 percig sütünk, majd megfordítjuk, így további 3 percig kérgesre pirítjuk a húst. Áttesszük a kacsamellet egy hőálló tálba, és az előmelegített sütőben 12 perc alatt rozéra sütjük (ha valaki idegenkedne tőle, akkor süsse tovább, de így lesz tökéletes állaga ennek az isteni húsnak). Szeletelés előtt 5 percig pihentetjük a húst.
Közben elkészítjük a köretet. A lilakáposztát megmossuk, felnegyedeljük, torzsáját eltávolítjuk (én imádom a torzsát, így mindig megeszem szeletelés közben). Vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és vékonyan felkarikázzuk. Egy serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, majd beledobjuk a lilahagymát a cukorral együtt. Hagyjuk hogy a hagyma megdinsztelődjön, a cukor pedig karamellizálódjon, majd hozzáadjuk a fűszereket, az ecetet és a lilakáposztát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és közepes lángon a kívánt állagúra pároljuk (én szeretem ha egy picit még roppanós marad).
Miközben a káposzta párolódik filézzünk ki 3 narancs húsát. Itt egy kis videó a narancsfilézésről, ha valaki még nem próbálkozott volna vele.
Tűzhelyről levéve hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a narancsgerezdeket és a narancslevet is.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: