Ízből tíz

Mentás-római köményes csirkefasírt lepénykenyérrel, kelkáposztás csicseriborsóval

 

IMG_0748 (2)

Ezt a fasírtot először kacsamellből készítettem  2014 nyarán. Annyira ízlett, hogy a rengeteg zöldfűszer dominál benne, hogy azóta is visszatérő vendég az asztalunkon. Ha éppen nincs kéznél kacsa (mint most), akkor csirkével készül, abból is nagyon ízletes.
A hüvelyesek közül a csicseriborsó a személyes kedvencem (mindig van itthon, szuper alapanyag).
A római köményes pirított csicseriborsót spenóttal szoktam készíteni, de még a hétvégén vettem a piacon egy gyönyörű fej kelkáposztát, így most az került bele.
Kicsit ugyan féltem, mert TG ki nem állhatja a vadkáposztákat ( kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, fodros kel, kínai kel, lilakáposzta, kelkáposzta. ), de mivel én imádom mindegyiket, így tettem egy kísérletet, hátha neki is ízlik majd ebben a formában. Megérte, mert mind egy szálig elfogyott. 🙂

IMG_0767 (2)

Hozzávalók:

A csirkefasírthoz:

  • 50 dkg csirke felsőcomb filé (lehet csirkemell vagy kacsamell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1-1 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
  • olaj a sütéshez

A kelkáposztás csicseriborsóhoz:

  • egy kisebb kelkáposzta fele
  • 1 doboz csicseriborsó (400g-os)
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Tálaláshoz:

  • joghurt
  • fél gránátalma

A lepénykenyér receptjét egy korábbi bejegyzésemben megtaláljátok.

Receptötlet: Segal Viktor – Ízek és formák

IMG_0756 (2)

Elkészítés:

A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, késes robotgépbe tesszük, és tovább aprítjuk (ne legyen túl pépes, maradhatnak benne kisebb darabok is), majd egy nagy tálba öntjük.

Az aprítógépbe tesszük a felnegyedelt, megtisztított vöröshagymát, a két gerezd fokhagymát, a zöldfűszereket, és ezeket is felaprítjuk, majd a csirkéhez adjuk.

A „darált” csirkéhez tesszük még a tojást, a zsemlemorzsát, a sót és a római köményt is.

Az egészet jól összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük fél órára.

Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat hevítünk (kb. annyit hogy a fasírtgolyókat félig ellepje).

A hűtőből kivett húsból nedves kézzel gombócokat formálunk, és az olajba tesszük őket.

Mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk. Egyet kivehetünk, és ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e.

A kelkáposztás csicseriborsóhoz egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, rádobjuk a reszelt fokhagymát, megfuttatjuk (vigyázva, nehogy odaégjen). 

A kelkáposztát felaprítjuk, majd a fokhagymás olajhoz adjuk, néhány perc alatt megpirítjuk, közben meg is puhul. Ha nagyon oda akarna égni, akkor 1-2 evőkanál vizet tehetünk alá.

Amikor megpuhult, hozzákeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsót és a római köményt. Sóval ízesítjük.

 További 3-4 percig pirítjuk, amíg a csicseri át nem melegszik. A tűzhelyről levéve szórjuk meg az apríott petrezselyemmel.

Tálaláskor a lepénykenyérbe teszünk  néhány fasírtot, 2-3 evőkanál kelkáposztás csicseriborsót, meglocsoljuk joghurttal, végül gránátalmamagokkal is megszórhatjuk, és feltekerjük. Persze nem muszáj feltekerni, külön-külön is megehetjük.

IMG_0771 (2)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!