Ízből tíz

Mandulás-zabpelyhes-vörösáfonyás keksz fehér csokival

Hozzávalók (körülbelül 30 db 7 cm átmérőjű kekszhez)

  • 150 g egész mandula
  • 150 g finomliszt
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g zabpehely
  • 1/4 tk. só
  • 225 g szoba-hőmérsékletű vaj, 3-4 cm-es kockákra vágva
  • 100 g kristálycukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 125 g aszalt vörösáfonya, félbevágva + 25 ml narancslé az áztatásukhoz
  • 200-250 g fehér csokoládé, felaprítva

Recept: Helen Goh, Yotam Ottolenghi- Édes

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 C°-ra előmelegítjük.
  2. Az egész mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és 10 percig pirítjuk az előmelegített sütőben. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd mikor már kellően lehűlt, nagyjából 0,5-1 cm-es darabokra vágjuk.
  3. A sütő hőfokát 190 C°-r emeljük.
  4. A felaprított mandulát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kétfajta lisztet, a narancshéjat, a zabpelyhet, a sót, és összekeverjük.
  5. A vajat a cukorral egynemű masszává keverjük, egyhén kihabosítjuk.
  6. A mandulás-lisztes keveréket a vajhoz és a cukorhoz adjuk, végül a narancslébe áztatott vörösáfonyát is belekeverjük a narancslével együtt. Legegyszerűbb kézzel összegyúrni a tésztát egy lisztezett munkafelületen.
  7. A  tésztát kettévágjuk, majd egyesével kinyújtjuk úgy, hogy körülbelül 0,5 cm vastagságú legyen. Ezt a tésztát nem a legegyszerűbb kinyújtani a nagyobb manduladarabok miatt, ezért ha repedne, kezünkkel nyugodtan összetapaszthatjuk.
  8. Tetszőleges átmérőjű kerek kiszúróval körököt vágunk ki belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és körübelül 18 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a szélei kezdenek kissé megbarnulni. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  9. A fehér csokoládét vízgőz felett, kíméletesen megolvasztjuk, és a kihűlt kekszeket egyesével belemártjuk úgy, hogy csak a kekszek egyik oldalát fedje be. Ha szeretnénk,dermedés előtt megszórhatjuk tetszőlegesen magvakkal, apróra vágott aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!