Ízből tíz

Túrómousse pite citromkrémmel

Hozzávalók (26 cm-es piteformához):

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A túrómoussehoz:

  • 300 g félzsíros túró
  • 1 rúd vanília kiakpart magja
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 60 g porcukor
  • 2 és 1/2 lap zselatin
  • 200 ml hideg habtejszín

A citromkrémhez:

  • 150 ml frissen facsart citromlé
  • 3 egész tojás (150g)
  • 120 g kristálycukor
  • 1 és 1/2 lap zselatin
  • 75 g vaj, felkockázva
  • csipet só

 

 

Elkészítés

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  3. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk.
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A túrómoussehoz használt zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  6. A  túrót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal késes robotgépben krémes állagúvá dolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a krémes túróhoz forgatjuk. Az így elkészült krémből 2 evőkanálnyit egy lábasba teszünk, forráspontig melegítjük, majd az alaposan kicsavart zselatinlapokat hozzáadjuk, elkeverjük. Végül a túrókrémben egyenletesen eloszlatjuk. 
  7. A túrókrémet a kihűlt pitealapba töltjük, hűtőben 1 órát pihentetjük.
  8. Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba öntjük a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal és a sóval.
  9. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről,  hozzáadjuk a kicsavart zselatinlapokat, elkeverjük, végül a kockára vágott vajat is hozzáadjuk. Selymes állagú krémmé keverjük.
  10. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tetszőleges nyomócsőrrel ellátott habzsákba töltjük.
  11. 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük. A pihentetett pitét kivesszük a hűtőből és feldíszítjük a citromkrémmel. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!