Hozzávalók (26 cm-es piteformához):
A pitetésztához:
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A túrómoussehoz:
- 300 g félzsíros túró
- 1 rúd vanília kiakpart magja
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 60 g porcukor
- 2 és 1/2 lap zselatin
- 200 ml hideg habtejszín
A citromkrémhez:
- 150 ml frissen facsart citromlé
- 3 egész tojás (150g)
- 120 g kristálycukor
- 1 és 1/2 lap zselatin
- 75 g vaj, felkockázva
- csipet só
Elkészítés
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
- A túrómoussehoz használt zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
- A túrót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal késes robotgépben krémes állagúvá dolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a krémes túróhoz forgatjuk. Az így elkészült krémből 2 evőkanálnyit egy lábasba teszünk, forráspontig melegítjük, majd az alaposan kicsavart zselatinlapokat hozzáadjuk, elkeverjük. Végül a túrókrémben egyenletesen eloszlatjuk.
- A túrókrémet a kihűlt pitealapba töltjük, hűtőben 1 órát pihentetjük.
- Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba öntjük a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal és a sóval.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kicsavart zselatinlapokat, elkeverjük, végül a kockára vágott vajat is hozzáadjuk. Selymes állagú krémmé keverjük.
- Kicsit hűlni hagyjuk, majd tetszőleges nyomócsőrrel ellátott habzsákba töltjük.
- 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük. A pihentetett pitét kivesszük a hűtőből és feldíszítjük a citromkrémmel. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: