Ízből tíz

Sütés nélküli túrómousse torta eperrel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 125 g zabkeksz
  • 55 g olvasztott vaj

A túrómoussehoz:

  • 300 g félzsíros túró
  • 1 rúd vanília kiakpart magja
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 60 g porcukor
  • 2 és 3/4 lap zselatin
  • 300 ml hideg habtejszín

Az eperzseléhez:

  • 25g víz
  • 25 g kristálycukor
  • 100 g eper, pürésítve
  • 2 lap zselatin

Díszítéshez és a torta oldakára:

  • 500 g eper

Elkészítés:

  1. A kekszet konyhai aprítóban morzsává őröljük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól összedolgozzuk.
  2. A tortaforma aljába nyomkodjuk a vajas kekszet. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
  3. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  4. A túrómoussehoz használt zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  5. A túrómoussehoz a túrót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal késes robotgépben krémes állagúvá dolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a krémes túróhoz forgatjuk. Az így elkészült krémből 2 evőkanálnyit egy lábasba teszünk, forráspontig melegítjük, majd az alaposan kifacsart zslatinlapokat hozzáadjuk, elkeverjük. Végül a túrókrémben egyenletesen eloszlatjuk. 
  6. A tortaforma oldalát félbevágott eprekkel szorosan kirakjuk, majd ráöntjük a túrókrémet. A tortát megszilárdulásig hűtőbe tesszük.
  7. Az eperzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  8. A vizet a cukorral egy lábasban felforraljuk, hozzákeverjük a kifacsart zselatinlapokat, majd az eperpüréhez keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a hűtőből kivett torta tetejére öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. A tortát ismét hűtőbe tesszük néhány órára.
  9. Ha az eperzselé megszilárdult, ízlés szerint kidíszítjük a tortát.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!