Ízből tíz

Fahéjas-narancsos-diós répatorta

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A répatortához:

  • 150 g olvasztott vaj (én 80 ml dióolajat és 50 g vajat használtam)
  • 3 nagy méretű tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 120 g nádcukor
  • 180 g finomliszt
  • 3 csapott teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 250 g finomra reszelt répa 
  • 100 g apróra vágott dió
  • 150 ml almapüré/almaszósz (én a Lidlben vettem, de otthon is elkészíthető, ha az almát nagyon kevés vízzel puhára pároljuk, leöntjük a felesleges vizet, majd pürésítjük)

Recept-Linda Lomelino

A narancsos-krémsajtos krémhez

  • 250 g krémsajt (én Philadelphiát használtam)
  • 250 g mascarpone
  • 60 g porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 170 ml habtejszín (jól behűtve)

A karamell glaze-hoz:

  • 60 g nádcukor
  • 40 g glükóz vagy méz
  • 110 g habtejszín
  • 10 g vaj
  • 30 g fehércsokoládé
  • 1 és 1/4 lapzselatin

Recept- Praliné Paradicsom

A habcsókhoz:

  • 50 g tojásfehérje
  • fél teáskanál ételecet
  • 87 g kristálycukor 
  • 12 g porcukor

Elkészítés:

  1. A répatortához a tojásokat a kétféle cukorral elektromos habverővel habosra keverjük. (A térfogata nagyjából kétszeres legyen.) Ezután hozzáadjuk a mogolvasztott, majd kihűtött vajat, ha dióolajat használunk, akkor azt is.
  2. Egy másik tálba kimérjük a száraz hozzávalókat (finomliszt, sütőpor, aprított dió, fahéj), elkeverjük, majd a cukros-tojásos keverékhez adjuk. Végül a reszelt répát és az almaszószt is belekeverjük.
  3. A tésztát két kilisztezett, kivajazott tortaformába öntjük.
  4. 175˘C-ra előmelegetített sütőben körülbelül 45-60 perc alatt készre sütjük az alapot. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha kész, kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Közben a krémhez a krémsajtot a mascarponéval és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és elektromos habverővel addig keverjük, amíg kellően sűrű lesz. A krém 1/4-ét félretesszük, a maradék 3/4-be belereszeljük a narancs héját.
  6. A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
  7.  A lapokat egyenletesen megkenjük a narancsos krémmel, az utolsó lapot, valamint a torta külsejét pedig a natúr, narancshéj nélküli krémmel. A tortát fél-1 órára a fagyasztóba tesszük. Így a karamell glaze szebben fog elterülni a tortánkon.
  8. A karamell glaze-hoz a cukorot sötét színűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a mézet vagy glükózt, majd a forró tejszínt. Ilyenkor a cukor egy része visszaszilárdulhat. Addig melegítjük, amíg szép selymes, homogén állaga nem lesz, és a megszilárdult cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint, hozzáadjuk a vajat, majd a fehércsokoládét, és egyneművé keverjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a fagyóból kivett torta tetején szétoszlatjuk. A maradékot habzsákba töltjük, kis átmérőjű lyukat vágunk a végére, és a torta szélén elkezdjük lefolyatni. (A karamell glaze-t ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert nagyon beköt, és ilyenkor már nehezebb szépen a tortán eloszlatni, de túl forró se legyen, nehogy a krémet megolvassza.) A tortát néhány órár a hűtőbe tesszük.
  9. A díszítéshez használt habcsókhoz a tojásfehérjét az ecettel félkemény habbá verjük, ekkor hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig folytatjuk a habverést, amíg kemény habot nem kapunk. Végül hozzászitáljuk a porcukrot. Néhány mozdulattal homogén állagúvá keverjük. A kész alapot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk.
  10. 100°C-ra előmelegített sütőben 1-2 órán keresztül szárítjuk a habcsókokat.
  11. A torta díszítéséhez a habcsókokat ízlés szerint a tortán elrendezzük, közé durvára vágott, pirított diót szórunk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csilla Csépányi says:

    Én gyakran sütök répatortát, azért ennek a típusú sütinek sűrű a tésztája, érdemes még 5-10percet adni neki a tűpróba után. Legközelebb tedd vissza még egy kicsit.

  2. Freemami says:

    Most sütöm ezt a sütit, teljesen az előírás szerint és, ahogy félbevágtam a tortát, szalonnás a belseje, szerintem nem sült át, pedig a tűpróba 100%-os volt. Hogyan lehet ez? Ilyennek kell lennie, vagy mit tehetek most?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!