Ízből tíz

Sütőtökös sajttorta pirított dióval, sós karamellel

Egy igazán őszies ízvilágú sajttortát hoztam most nektek, amiben a sütőtök a sok-sok fűszerrel, a pirított dióval és a karamellel tökéletes összhangot alkot.

Aki szereti a pikáns, fűszerektől mennyeien illatozó sütiket, ezt is imádni fogja. Nálunk igazi favorit lett.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 80 g zabkeksz
  • 70 g pirított dió
  • 1 kis narancs reszelt héja
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 75 g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 375 g krémsajt (Philadelphia)
  • 125 g sütőtökpüré
  • 70 g nádcukor
  • 2 nagy méretű tojás
  • 60 g tejföl
  • 3/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 1 rúd vanília kikapart magja

A sós karamellhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • nagy csipet só

A sajttorta tetejére:

  • 100 g pirított, durvára vágott dió

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet, a pirított dióval morzsává őröljük, hozzáadjuk a fűszereket, a narancs reszelt héját, elkeverjük, végül hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 185°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, majd elkeverjük. Végül a sütőtökpürét, a fűszereket és a tejfölt is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  6. A tortát a sütőbe tesszük, körülbelül 60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  7. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  9. A karamellhez a cukrot egy magas falú lábasba tesszük, megkaramellizáljuk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp hogy csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Ha a karamellizálás megtörtént, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad.
  10. Üvegbe töltjük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  11. Tálaláskor a torta tetejére ízlés szerinti karamellt öntünk, majd megszórjuk a pirított, durvára aprított dióval.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dóri Kucher says:

    A sütőtökpuré hogy készüljön? Süssem meg vagy főzzem meg és pürésitsem?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!