Egy igazán őszies ízvilágú sajttortát hoztam most nektek, amiben a sütőtök a sok-sok fűszerrel, a pirított dióval és a karamellel tökéletes összhangot alkot.
Aki szereti a pikáns, fűszerektől mennyeien illatozó sütiket, ezt is imádni fogja. Nálunk igazi favorit lett.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
A kekszes alaphoz:
- 80 g zabkeksz
- 70 g pirított dió
- 1 kis narancs reszelt héja
- 1/4 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 75 g olvasztott vaj
A krémsajtos részhez:
- 375 g krémsajt (Philadelphia)
- 125 g sütőtökpüré
- 70 g nádcukor
- 2 nagy méretű tojás
- 60 g tejföl
- 3/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
- ízlés szerint szerecsendió
- 1 rúd vanília kikapart magja
A sós karamellhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 90 g vaj
- 200 ml tejszín
- nagy csipet só
A sajttorta tetejére:
- 100 g pirított, durvára vágott dió
Elkészítés:
- Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet, a pirított dióval morzsává őröljük, hozzáadjuk a fűszereket, a narancs reszelt héját, elkeverjük, végül hozzáöntjük az olvasztott vajat, összedolgozzuk.
- A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 185°C-ra előmelegítjük.
- A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, majd elkeverjük. Végül a sütőtökpürét, a fűszereket és a tejfölt is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
- A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
- A tortát a sütőbe tesszük, körülbelül 60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
- Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
- A karamellhez a cukrot egy magas falú lábasba tesszük, megkaramellizáljuk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp hogy csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Ha a karamellizálás megtörtént, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad.
- Üvegbe töltjük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor a torta tetejére ízlés szerinti karamellt öntünk, majd megszórjuk a pirított, durvára aprított dióval.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A sütőtökpuré hogy készüljön? Süssem meg vagy főzzem meg és pürésitsem?