Ilyenkor júliusban az ember csak kapkodja a fejét a piacokon, legalábbis én biztos. Csodaszép zsenge zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel és zamatos gyümölcsökkel találkozunk mindenhol. Mindig nagy a dilemmám, hogy a szezon melyik “sztárját” válasszam. TG igazi nagy kedvence a sárgabarack, és mivel még idén a lekvárfőzésig nem jutottam el, gondoltam addig is “kárpótolom” egy pitével. Persze a lekvárfőzés sem maradhat el, a hétvégén vagy jövő héten mindenképpen szakítok rá időt, mert egy biztos, sárgabaracklekvár nélkül nem állhat a kamrapolcunk.
Ez a recept most a crumble és a klasszikus pite keveréke. Igazán nagyszerű, ahogy a két ropogós, ám textúrájában mégis különböző réteg között megbújik a már szinte lekvár állagúra sült sárgabarack , és a melegtől folyóssá vált marcipán. Magában vagy akár egy kis vaníliával kikevert marcarponéval is tökéletes.
Hozzávalók (24 cm-es tortafomához):
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 6 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg marcipán
- 80 dkg sárgabarack (kimagozva)
- 2 evőkanál kristálycukor
A morzsához:
- 6 dkg finomliszt
- 6 dkg zabpehely
- 6 dkg vaj
- 4 dkg kristálycukor
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
- A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.
- A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, majd a cukorral összekeverjük.
- A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
- A marcipánt porcukorral meghintett nyújtódeszkán a piteforma átmérőjével (24 cm) azonos nagyságú körré nyújtjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, az alját kibéleljük a marcipánnal, megtöltjük a sárgabarackos töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek