Emlékszem 2010 nyarán Nigella egyik könyvét lapozgatva találtam egy muskotályos-mascarponés pitét, tetején puhára főtt, csodaszép rózsaszín rebarbarával. Mondanom sem kell, hogy azonnal ki szerettem volna próbálni. Akkoriban még vidéken egyáltalán nem lehetett rebarbarát kapni, de szerencsére nagyszüleim kertjében ( a “Szőlőben”) volt két nagy rebarbara bokor, így innentől már gyerekjáték volt elkészíteni. Erre azért emlékszem ennyire pontosan, mert ekkor ettem először ebből a zöldségből. És már az első falatnál tudtam, hogy a rebarbara az egyik nagy kedvencem lesz hosszú évekig. Így is lett, még mindig imádon a fanyar zamatát, ízét, és minden évben várom a májust, mikor megjelennek az első rebarbarák.
Ezt a receptet, ami az egyik kedvenc hideg levesem, már jó néhányszor elkészítettem, általában eperrel párosítva, de így önmagában csak rebarbarából készítve is szuper. A kókusztejes változattal most kísérleteztem először, de egyáltalán nem bántam meg, nagyon szerettük. Ha valakinek nem lenne otthon, sima habtejszínnel is kiválóan működik. 🙂
Hozzávalók (4-5 személyre):
- 700 g rebarbara, feldarabolva (tisztított súly)
- 25 g friss gyömbér, megtisztítva, reszelve
- 1,1 liter víz
- édesítéshez ízlés szerinti méz vagy cukor (én vegyesen mindkettőt használtam összesen körülbelül 150 g-ot, de ez függ a rebarbara savanykásságától)
- 2 dl tejszín vagy 3 dl kókusztej (konzerv dobozos)
Tálaláshoz:
- 250 g tejföl
- 1-2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1-2 marék pirított kókuszchips
Elkészítés:
- A megtisztított, felaprított rebarbarát felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, majd felstesszük főni.
- Néhány perc alatt puhára főzzük a rebarbarát.
- Az egészet alaposan összeturmixoljuk, hogy selymes állaga legyen.
- Ekkor még melegen belekeverjük a cukrot/mézet (közben kóstolgassuk, hogy jó-e), valamint a tejszínt vagy a kókusztejet. Végül néhány csepp citromlével ízesítjük.
- Tegyük a hűtőbe néhány órára.
- A vaníliás tejfölhöz keverjük a tejfölt a porcukorral, valamint a vanília kivonattal.
- Tálaláskor halmozzunk a levesre egy-két kanál vaníliás tejfölt, majd szórjuk meg pirított kókuszchips-szel.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: