Már jó néhány hete tervezgettem, hogy elkészítem ezt a palacsintatortát. Végre a hétvégén sikerült is megsütni, és mondhatom, nem kellett volna eddig várnom vele.
A palacsintatésztába a klasszikustól eltérően barnított vajat tettem, aminek pörkölt mogyoróra emlékeztető zamata szuperül illik ehhez a desszerthez is, melyben az áfonya és a törökmogyoró szintén remek párost alkotnak. Nemcsak az íze tízpontos , de szerintem látványra is egy csodaszép édesség, amit talán még gyorsabban is elkészíthetünk, mint a hagyományos tekert változatok.
Hozzávalók:
A barnított vajas palacsintához (10 darabhoz):
- 150 g jó minőségű, legalább 82% zsírtartalmú vaj
- 4 darab közepes méretű tojás
- 20 g kristálycukor
- 150 g finomliszt
- 200 ml teljes tej
- 200 ml szénsavas ásványvíz
- nagy csipet só
A töltelékhez:
- 300 ml áfonyalekvár
- 150 g darált törökmogyoró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 púpos evőkanál porcukor
A barnított vajas palacsinta receptje- Ízek nyomában szakácskönyv
Elkészítés:
- Először a barnított vajat készítjük el. A vajat egy kis edénybe tesszük (világos színű legyen, így jobban látjuk a színváltozást), lassan felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg a színe aranybarnára változik, illata pedig pörkölt mogyoróra emlékeztető lesz. Először a vaj felhabzik, majd az edény alján elkezd kiválni a szárazanyag, ilyenkor már nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Az elkészült barnított vajat leszűrjük, majd hűlni hagyjuk.
- A palacsintához az egész tojásokat, a cukrot, a sót, valamint a lisztet csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a szénsavas ásványvizet, majd a langyosra hűlt barnított vajat is óvatosan hozzácsorgatjuk. A vajat intenzíven keverjük a palacsintatésztához, hogy megfelelően emulgeálódjon.
- Sütés előtt 20 percet pihentetjük a kész tésztánkat.
- A töltelékhez a darált mogyorót összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
- A palacsintákat forró palacsintasütőben, zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára sütjük.
- A palacsintatorta rétegzéséhez egy palacsintát teszünk a tányérra, megkenjük két evőkanál áfonyalekvárral, megszórjuk egy púpos evőkanál cukrozott darált mogyoróval, majd rátesszük a következő palacsintát. Addig folytatjuk a folyamatot, amíg el nem fogy a palacsinta.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: