Ízből tíz

Barnított vajas palacsintatorta áfonyalekvárral és törökmogyoróval

IMG_4922 (2)

Már jó néhány hete tervezgettem, hogy elkészítem ezt a palacsintatortát. Végre a hétvégén sikerült is megsütni, és mondhatom, nem kellett volna eddig várnom vele.

A palacsintatésztába a klasszikustól eltérően barnított vajat tettem, aminek pörkölt mogyoróra emlékeztető zamata szuperül illik ehhez a desszerthez is, melyben az áfonya és a törökmogyoró szintén  remek  párost alkotnak. Nemcsak az íze tízpontos , de szerintem látványra is egy csodaszép édesség, amit talán még gyorsabban is elkészíthetünk, mint a hagyományos tekert változatok.

IMG_4943 (2) IMG_4901 (2)

 

IMG_4916 (2)

Hozzávalók:

A barnított vajas palacsintához (10 darabhoz):

  • 150 g jó minőségű, legalább 82% zsírtartalmú vaj
  • 4 darab közepes méretű tojás
  • 20 g kristálycukor
  • 150 g finomliszt
  • 200 ml teljes tej
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • nagy csipet só

A töltelékhez:

  • 300 ml áfonyalekvár
  • 150 g darált törökmogyoró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 púpos evőkanál porcukor

A barnított vajas palacsinta receptje- Ízek nyomában szakácskönyv

IMG_4909 (2)IMG_4872 (2)

Elkészítés:

  1. Először a barnított vajat készítjük el. A vajat egy kis edénybe tesszük (világos színű legyen, így jobban látjuk a színváltozást), lassan felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg a színe aranybarnára változik, illata pedig pörkölt mogyoróra emlékeztető lesz. Először a vaj felhabzik, majd az edény alján elkezd kiválni a szárazanyag, ilyenkor már nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Az elkészült barnított vajat leszűrjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A palacsintához az egész tojásokat, a cukrot, a sót, valamint a lisztet csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a szénsavas ásványvizet, majd a langyosra hűlt barnított vajat is óvatosan hozzácsorgatjuk. A vajat intenzíven keverjük a palacsintatésztához, hogy megfelelően emulgeálódjon. 
  3. Sütés előtt 20 percet pihentetjük a kész tésztánkat.
  4. A töltelékhez a darált mogyorót összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
  5. A palacsintákat forró palacsintasütőben, zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára sütjük.
  6. A palacsintatorta rétegzéséhez egy palacsintát teszünk a tányérra, megkenjük két evőkanál áfonyalekvárral, megszórjuk egy púpos evőkanál cukrozott darált mogyoróval, majd rátesszük a következő palacsintát. Addig folytatjuk a folyamatot, amíg el nem fogy a palacsinta.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_4930 (2)

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!