Nem is értem, hogy ezt a tradicionális angol édességet miért csak idén készítettem először! Pedig szuper finom és annyira az én ízlésem. A sok fűszer és az aszalt gyümölcsök teszik számomra ellenállhatatlanná ezeket a “bucikat”.
Az angolok hagyományosan nagypénteken fogyasztják reggelire ezeket a kalácsokat, de nem gondolom, hogy bárkinek is ennyire ragaszkodnia kellene a dátumokhoz. Habár én kifejezetten szeretem a kulináris jellegű szokásokat, de szerintem az év minden reggelén megállja a helyét az asztalon.
Hozzávalók:
- 150 ml teljes tej
- 50 g vaj
- 3 teáskanál kristálycukor
- 400 g finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő (7g) vagy 20 g friss
- 75 g aszalt vörös áfonya (mazsolát is használhatunk)
- 50 g kandírozott narancshéja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 kardamom magjai megőrölve
- nagy csipet só
- 1 nagy méretű tojás
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
A kereszthez:
- 60 g finomliszt
- 80 ml víz
A mázhoz:
- 80 ml víz
- 2 evőkanál kristálycukor
- 4 kardamom kissé megtörve
Elkészítés:
- A lisztet egy nagy tálba mérjük. Hozzáadjuk a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt a fellangyosított tejben először futtassuk fel), a sót, a cukrot, a fűszereket, a narancs reszelt héját, valamint az aszalt áfonyát és a kandírozott narancshéjat. Az egészet alaposan összekeverjük.
- A tejet és a vajat összemelegítjük, majd ha langyosra hűlt hozzáverjük a tojást.
- A folyékony keveréket a lisztes keverékhez öntjük.
- Kézzel vagy géppel dagasszuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Ha túl száraz lenne, adjunk még hozzá kevés tejet.
- A tésztát kivajazott tálba tesszük, majd konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük.
- A megkelt kalácsokból a levegőt kinyomkodjuk, és 9 darab bucit formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Konyharuhával lefedve újra duplájára kelesztjük.
- A kereszthez a lisztet elkeverjük a vízzel, habzsákba töltjük. A megkelt kalácsok tetejét megkenjük a tojássárgával, majd a habzsák segítségével keresztet rajzolunk mindegyikre.
- A 220°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
- Miközben a tészta sül elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukrot a vízzel, valamint a kadamommal felforraljuk, néhány perc alatt besűrítjük.
- A kész kalácsokat még melegen megkenjük a sziruppal, hagyjuk, hogy beigyák a mázat.
- Hideg vajjal megkenve fogyasztjuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: