Hozzávalók (1 püspökkenyér formához) :
A tésztához:
- 275 g finomliszt
- 50 g kristálycukor
- 1 és 1/2 teáskanál szárított élsztő
- 1/4 teáskanál só
- 60 ml tej
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 75 g felkockázott, szobahőmérsékletű vaj
A töltelékhez
- 210 ml tej
- 50 g kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- 125 g darált mák
- 100 g fehércsokoládé
A sziruphoz
- 60 ml víz
- 50 g kristálycukor
- 1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)
AZ eredeti receptet itt olvashatjátok.
Elkészítés
- A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk.
- Egy napraforgóolajjal kikent tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább egy fél napra vagy egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.
- Másnap a töltelékhez a tejet forráspontig melegítjük a cukorral, a fahéjjal és a narancs reszelt héjával. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a darált mákot, és 5- 10 percig hagyjuk, hogy a mák magába szívja az ízesített tejet.
- A tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket és megszórjuk a felaprított fehércsokoládéval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
- Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
- Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
- A püspökkenyér formába helyezett kalácsot letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük. (Körülbelül 10-20%-ot fog dagadni.)
- A megkelt kalácsot a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük.
- Sülés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábasba mérjük a cukrot és a vizet. Közepes lángon felforraljuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet.
- A sütőből kivett kalácsot még melegen meglocsoljuk a sziruppal.
-
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: