Morzsapite vörösboros-tonkababos szilvával, fahéjas mascarponekrémmel
Hozzávalók (26 cm-es piteformához)
A fahéjas pitetésztához
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A töltelékhez
- 1 kg szilva (kimagozva, félbevágva)
- 4-5 evőkanál száraz vörösbor
- 3 evőkanál nádcukor (ízlé szerint több vagy kevesebb, függ a szilva érettségétől)
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- fél citrom leve
- ízlés szerint reszelt tonkabab (tonkabab helyett használhatunk frissen őrölt, zöld kardamomot, illetve fahéjat)
A ropogós morzsához
- 6 dkg liszt
- 6 dkg zabpehely
- 6 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- csipet só
A fahéjas mascarponekrémhez
- 250 g mascarpone
- 120 ml habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
Elkészítés
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A megtisztított, félbevágott szilvákat egy nagyobb lábasba tesszük. Összekeverjük a vörösborral, a reszelt tonkababbal, a cukorral, valamint a citrom levével. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a szilva kissé megpuhul. Ekkor hozzászitáljuk a keményítőt, ezzel is elkeverjük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformánkat. A tésztát villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Amíg a pitealap sül, elkészítjük a morzsát.
- A lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
- Az elősütött alapot kivesszük a sütőből, megtöltjük a szilvás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé megpirul.
- A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krémhez a mascarponét egy tálba mérjük a többi hozzávalóval, majd kézi habverővel addig keverjük, amíg besűrűsödik. Tálalásig hűtőbe tesszük.
- A kihűlt pitét a fahéjas mascarponekrémmel tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Instagramon is!