Ízből tíz

Morzsapite vörösboros-tonkababos szilvával, fahéjas mascarponekrémmel

Hozzávalók (26 cm-es piteformához)

A fahéjas  pitetésztához

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A töltelékhez

  • 1 kg szilva (kimagozva, félbevágva)
  • 4-5 evőkanál száraz vörösbor
  • 3 evőkanál nádcukor (ízlé szerint több vagy kevesebb, függ a szilva érettségétől)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint reszelt tonkabab (tonkabab helyett használhatunk frissen őrölt, zöld kardamomot, illetve fahéjat)

A ropogós morzsához

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg zabpehely
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet só

A fahéjas mascarponekrémhez

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítés

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. A megtisztított, félbevágott szilvákat egy nagyobb lábasba tesszük. Összekeverjük a vörösborral, a reszelt tonkababbal, a cukorral, valamint a citrom levével. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a szilva kissé megpuhul. Ekkor hozzászitáljuk a keményítőt, ezzel is elkeverjük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformánkat. A tésztát villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  5. Amíg a pitealap sül, elkészítjük a morzsát.
  6. A lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
  7. Az elősütött alapot kivesszük a sütőből, megtöltjük a szilvás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé megpirul. 
  8. A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A krémhez a mascarponét egy tálba mérjük a többi hozzávalóval, majd kézi habverővel addig keverjük, amíg besűrűsödik. Tálalásig hűtőbe tesszük.
  10. A kihűlt pitét a fahéjas mascarponekrémmel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Instagramon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!