Ízből tíz

Medvehagymás-parmezános kalács


Hozzávalók

A tésztához

  • 300 ml langyos tej
  • 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 190 g finomliszt
  • 130 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál reszelt parmezán

A medvehagymás töltelékhez

  • 100 g friss medvehagyma 
  • 90 g puha vaj
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj

A kalács kenéséhez

  • 1  tojássárgája
  • reszelt parmezán

Elkészítés

  1. A liszteket egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos tejben), a tejet, a parmezánt, valamint a cukrot.
  2. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a medvehagymás tölteléket. Ehhez a megvehagymát a puha vajjal, a parmezánnal, az olívaolajjal és az ízlés szerinti sóval együtt konyhai robotgépbe tesszük, majd egynemű masszává turmixoljuk.
  5. A megkelt tésztát, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a medvehagymás töltelékkel.
  6. Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot, majd fél órát kelesztjük.
  8. Megkenjük a kalács tetejét tojássárgával, megszórjuk reszelt parmezánnal.
  9. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!