Ízből tíz

Sós karamellás sajttorta (sütés nélkül)

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 70 g olvasztott vaj

A sós karamellkrémhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 150 ml habtejszín
  • nagy csipet só

A krémsajtos részhez:

  • 250 g sós karamellkrém 
  • 250 g mascarpone
  • 250 g natúr krémsajt (Philadelphia)
  • 200 ml habtejszín

A torta díszítéséhez:

  • 300 g friss bogyós gyümölcs

Elkészítés:

  1. A karamellkrémhez egy magas falú lábasban a cukrot megkaramellizáljuk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen felolvad. Levesszük a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük megszilárdulni.
  2. A kekszes alaphoz egy robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  3. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  4. A krémsajtos részhez a mascarponét kikeverjük a krémsajttal és a karamellkrémmel. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd több részletben a karamellás krémünkhöz adjuk. 
  5. A krémet a kekszes alapra öntjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  6. Másnap az elkészült tortát savanykás, friss bogyós gyümölcsökkel díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!