Ízből tíz

Epres-rebarbarás-bodzás torta mascarponekrémmel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A piskótához:

  • 220 g szobahőmérsékletű vaj
  • 220 g kristálycukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 nagy méretű tojás
  • 220 g finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet só
  • 3-4 evőkanál bodzaszörp

A piskóták kenéséhez:

  • 75 ml hígítatlan bodzaszörp
  • fél/negyed citrom leve

 

A töltelékhez:

  • 10-12 evőkanál eper-rebarbara lekvár (én  a lekvárban fele-fele arányban használtam az epret és a rebarbarát)
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 3-4 evőkanál hígítatlan bodzaszörp
  • 60-100 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevsebb)

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A piskótához a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a sót, majd az enyhén felvert tojásokat is több részletben a vajas-cukros keverékbe forgatjuk. Végül a liszetet és a sütőport is beleszitáljuk, a bodzaszörpöt belekeverjük. 
  3. A masszát  két kivajazott, kilisztezett tortaformában egyenletesen eloszlatjuk, és az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  4. A kisült piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni. 
  5. A sziruphoz a bodzaszörpöt elkeverjük a citromlével.
  6. A krémhez  elektromos habverővel a mascarponét a porcukorral, a bodzaszörppel és a habtejszínnel addig verjük, amíg kellően besűrűsödik.
  7. A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
  8.  A lapokat egyenletesen átitatjuk a citromos-bodzás sziruppal, megkenjük 3 evőkanál lekvárral, majd a mascarponekrémmel. A torta tetején és oldalán is eloszlatjuk a mascarponekrémet.
  9. Az elkészült tortát néhány órára a hűtőbe tesszük, ezután ízlés szerint kidíszítjük.

 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!