Ízből tíz

Kávés brownie ropogós tejcsokoládés pralinéval, kávémousse-szal

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 120 g 70%-os étcsokoládé 
  • 60 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 30 g finomliszt
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 15 ml erős espresso
  • nagy csipet só

Recept-Maja Vase

A pralinépasztához:

  • 60 g pirított, lehéjazott törökmogyoró
  • 60 g pirított mandula
  • 120 g kristálycukor
  • 1 teáskanál mandula vagy dióolaj (el is hagyható)

A ropogós tejcsokoládés réteghez:

  • 40 g jó minőségű tejcsokoládé
  • 20 g pralinépaszta 
  • 15 g karamellizált ostyatöret (vagy helyette durvára aprított cornflakes)

A kávémousse-hoz:

  • 80 g erős espresso
  • 170 g tej
  •  2 tojássárgája
  • 50 g nádcukor
  •  3 lap zselatin
  •  225 g habtejszín

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A brownie-hoz a csokoládét a vajjal egy hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk. 
  3. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Kézi habverővel enyhén felverjük, majd a kihűlt olvasztott csokis-vajas keverékhez adjuk a kávéval együtt. Végül a lisztet és a kakaóport is beleszitáljuk. Az egészet homogén állagú masszává keverjük. 
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a brownie alapot beleöntjük. 
  5. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. A pralinépasztához a mogyorót, a mandulát és a cukrot egy lábasba lesszük, közepes lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor borostyánszínűre karamellizálódik. A masszát szilikonos sütőpapírra terítjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, feldaraboljuk, és konyhai aprítóban az olajjal együtt krémesre turmixoljuk. Ha nehezebben akarja elérni a krémes állagot egy kis olajat öntsünk még hozzá. Az így elkészült pralinémassza légmentesen záródó dobozban nagyjából 1 hónapig eláll.
  7. A ropogós réteghez a tejcsokoládét felolvasztjuk, belekeverjük a pralinémasszát, majd a karamellizált ostyatöretet is beleforgatjuk.
  8. A kihűlt brownie tetejét egyenesre vágjuk, majd a pralinés-tejcsokoládés masszát egyenletesen elterítjük rajta. A krém elkészítéséig a hűtőbe rakjuk.
  9. A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a kávét. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (max. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a krémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a vaníliás krémhez keverjük.
  10. Az elkészült habot a tortaalapra öntjük. 
  11. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a mousse megszilárduljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!