Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
A kekszes alaphoz:
- 125 g zabkeksz
- 55 g olvasztott vaj
A túrómoussehoz:
- 300 g félzsíros túró
- 1 rúd vanília kiakpart magja
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 60 g porcukor
- 2 és 3/4 lap zselatin
- 300 ml hideg habtejszín
Az eperzseléhez:
- 25g víz
- 25 g kristálycukor
- 100 g eper, pürésítve
- 2 lap zselatin
Díszítéshez és a torta oldakára:
- 500 g eper
Elkészítés:
- A kekszet konyhai aprítóban morzsává őröljük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól összedolgozzuk.
- A tortaforma aljába nyomkodjuk a vajas kekszet. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
- Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
- A túrómoussehoz használt zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
- A túrómoussehoz a túrót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal késes robotgépben krémes állagúvá dolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a krémes túróhoz forgatjuk. Az így elkészült krémből 2 evőkanálnyit egy lábasba teszünk, forráspontig melegítjük, majd az alaposan kifacsart zslatinlapokat hozzáadjuk, elkeverjük. Végül a túrókrémben egyenletesen eloszlatjuk.
- A tortaforma oldalát félbevágott eprekkel szorosan kirakjuk, majd ráöntjük a túrókrémet. A tortát megszilárdulásig hűtőbe tesszük.
- Az eperzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
- A vizet a cukorral egy lábasban felforraljuk, hozzákeverjük a kifacsart zselatinlapokat, majd az eperpüréhez keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a hűtőből kivett torta tetejére öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. A tortát ismét hűtőbe tesszük néhány órára.
- Ha az eperzselé megszilárdult, ízlés szerint kidíszítjük a tortát.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: