Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
6 darab vékony piskótához
- 6 darab tojás, kettéválasztva
- 100 g porcukor
- 100 g finomliszt
- 35 g olvasztott vaj
A krémhez:
- 4 nagy méretű tojás
- 150 g porcukor
- 230 g jó minőségű vaj (én sózottat használtam, így nem tettem plusz sót a krémbe)
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- nagy csipet só (ha natír vajat használunk)
- 250 g 70%-os étcsokoládé
A karamellhez:
- 150 g kristálycukor
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Szilikonos sütőpapírra filctollal 2 darab 18 cm-es kört rajzolunk, megfordítjuk, és így tesszük a sütőlemezekre.
- A piskótához a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, és amikor már van egy kis tartása, hozzáadjuk a porcukor 1/3-át. Nem túl kemény habbá verjük.
- A tojások sárgáját a maradék porcukorral fehéredésig habosítjuk.
- A felvert tojásfehérjébe forgatjuk a kihabosított cukros tojássárgáját, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ezután a lisztet több részletben, óvatosan hozzákeverjük, hogy a habunk ne essen össze. (Ha egyszerre a sütőnkbe nem fér be 3 tepsi, akkor inkább több részletben célszerű elkészíteni a piskótát, így nem esik össze míg a többi sül. Nálam 3 részletben készült el. Egy adaghoz 2 tojást, 33 g porcukrot, 33 g finomlisztet és 12 g vajat használtam. )
- Az elkészült alapot a már előkészített sütőpapírokra kikenjük, úgy, hogy a körökön belül maradjunk. A kikent tésztát körülbelül 10-12 perc alatt készre sütjük. A piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni.
- A krémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a vaníliával és a nagy csipet sóval (ha nem sózott vajat használunk).
- Az étcsokoládét feldaraboljuk, hőálló tálba tesszük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A tojásokat a porcukorral együtt egy lábasba tesszük, kézi habverővel összekeverjük. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük. (Ha beletesszük az ujjunkat, akkor érezzük, hogy meleg, csípi az ujjunkat, de nem forró és nem is langyos.) Ezután levesszük a tűzről és kihűlésig habbá verjük. Ez eltarthat 5-10 percig.
- A kihabosított vajhoz keverjük a tojáshabot több részletben, majd az olvasztott csokoládét is hozzáadjuk. Homogén állagú krémmé keverjük.
- A kisült piskóták közül kiválasztjuk a legszebbet, ezt fogjuk áthúzni a karamellel.
- A krémet 6 egyenlő részre osztjuk, betöltjük a maradék 5 piskótalapot, illtve a torta tetején és oldalán is eloszlatjuk a krémet. Egy kisebb adag krémet a díszítéshez is hagyunk.
- A karamellás tetőhöz a cukrot világos színűre karamellizáljuk. Fontos, hogy a karamell szép homogén legyen, ne legyenek benne kristályok. A tetőnek szánt piskótát szilikonos sütőpapírra tesszük. Az elkészült karamellt ráöntjük, majd egy kenőspatula segítségével eloszlatjuk. Egy hosszabb kés bevajazott! fokával bejelöljük a vágási felületet, majd a szintén jól bevajazott élével elvágjuk a piskótát. A vágás közben érdemes többször bevajazni az élét, így kevésbé fog rátapadni a karamell.
- A maradék krémet habzsákba töltjük, és a torta tetejére 8 kis krémrózsát nyomunk, erre illesztjük rá ferdén a karamelles lapokat.
- Az elkészült tortát néhány órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt 1 órával érdemes kivenni a tortát a hűtőből, így a csokikrém egy kicsit visszalazul.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: