Kávés-mogyorós-sós karamellás pite

Hozzávalók (körülbelül 9 darab mini piteformához):

A pitetésztához:

A töltelékhez:

A sós karamellhez:

A kávés csokoládékrémhez: (recept innen)

Elkészítés:

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  3. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  4. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
  5. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  6. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  7. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  8. Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
  9. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
  10. Végül a mogyorót, a sót, a kakaóport és az őrölt kávét is belekeverjük.
  11. A sütőből kivett pitéket megtöltjük a töltelékkel, majd visszatesszük, és körülbelül 25-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett pitéket teljesen kihűtjük.
  12. A kávés csokoládékrémhez a csokoládét feldaraboljuk és egy tálba tesszük.
  13. A tojássárgákat a cukorral elkeverjük. 
  14. A tejet a tejszínnel egy lábasban felmelegítjük, majd a cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk, elkeverejük. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg épphogy elkezd kicsit sűrűbb lenni. 83°C fok felé ne menjen a hőmérséklete, mert a sárgája kicsapódik. 
  15. A tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapot, majd az egészet a feldarabolt csokoládéra öntjük, és addig keverjük, amíg szép fényes lesz. Végül a kávét is hozzáadjuk, botmixerrel simára turmixoljuk. A krémet hűlni hagyjuk.
  16. A kihűlt krémet habzsákba töltjük, és a pitéket a képeken látható módon díszítjük. A pite közepébe pedig ízlés szerinti mennyiségű sós karamellt csurgatunk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »