Hozzávalók (körülbelül 9 darab mini piteformához):
A pitetésztához:
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- 125 g kristálycukor
- 125 g vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 közepes tojás
- 100 g törökmogyoró
- Csipet só
- 1 evőkanál őrölt kávé (ízlés szerint több vagy kevesebb)
A sós karamellhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 90 g vaj
- 160 ml tejszín
- nagy csipet só
A kávés csokoládékrémhez: (recept innen)
- 210 g étcsokoládé
- 3 tojássárgája
- 22 g kristálycukor
- 120 ml habtejszín
- 120 ml teljes tej
- 30 ml espresso
- 1/4 lap lapzselatin
Elkészítés:
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
- A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
- A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
- Végül a mogyorót, a sót, a kakaóport és az őrölt kávét is belekeverjük.
- A sütőből kivett pitéket megtöltjük a töltelékkel, majd visszatesszük, és körülbelül 25-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett pitéket teljesen kihűtjük.
- A kávés csokoládékrémhez a csokoládét feldaraboljuk és egy tálba tesszük.
- A tojássárgákat a cukorral elkeverjük.
- A tejet a tejszínnel egy lábasban felmelegítjük, majd a cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk, elkeverejük. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg épphogy elkezd kicsit sűrűbb lenni. 83°C fok felé ne menjen a hőmérséklete, mert a sárgája kicsapódik.
- A tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapot, majd az egészet a feldarabolt csokoládéra öntjük, és addig keverjük, amíg szép fényes lesz. Végül a kávét is hozzáadjuk, botmixerrel simára turmixoljuk. A krémet hűlni hagyjuk.
- A kihűlt krémet habzsákba töltjük, és a pitéket a képeken látható módon díszítjük. A pite közepébe pedig ízlés szerinti mennyiségű sós karamellt csurgatunk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!




Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: