Rákóczi túrós pite
Hozzávalók (1 darab 24 cm-es piteformához vagy 12 darab mini piteformához)
A pitetésztához:
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- sárgabaracklekvár
- 800 g félzsíros tehéntúró
- 3 púpos evőkanál zsíros tejföl
- 80-100 g kristálycukor (ízlés szerint)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikakpart magja
- 4 tojássárgája
- csipet só
A habcsókhoz (meringue-hez):
- 100 g kristálycukor
- 50 g víz
- 100 g porcukor
- 100 g tojásfehérje
- A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
- Közbel elkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgákat, a cukrot, a csipet sót, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a vaníliát.
- A kisült pitét/pitéket megkenjük sárgabaracklekvárral, rásimítjuk a túrótölteléket, majd visszatesszük a sütőbe további 15 percre. Ha 24 cm-es piteformával dolgozunk, ez az idő kicsivel meghosszabbodik.
- A pitéket kivesszük a sütőből, és a tojáshab elkészítéséig hűlni hagyjuk.
- A fehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz.
- Habzsákba töltjük, és a pitét ízlés szerint kidekoráljuk. Ha az egész pitét be szeretnénk fedni tojáshabbal, akkor a túróréteget kenjük meg előtte baracklekvárral. Ha csak körben, egy-két sort akarunk díszíteni, akkor majd a sütőből kivett és kihűtött pite közepére tegyük a baracklekvárt, ahogy az én képeimen is látszik.
- 120°C-ra előmelegített sütőben 15 percig szárítjuk a meringue-et. A kész tart-ok tetején lévő habot zsebsárkánnyal karamellizáljuk. (Ha nincs karamellizáló pisztolyunk ez a lépés el is maradhat).
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!