Meyer citromkrémes pite

Végre itt a Meyer citrom szezonja!

Mikor megjelenik a piacokon és a boltok polcain, elsőként mindig citromkrémes pitét sütök belőle, mert rajongunk ezért a savanykás desszertért.

Természetesen hagyományos citrommal elkészítve is isteni lesz a végeredmény.

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es piteformához vagy 6 darab mini és 1 darab 36×13 cm-es piteformához)

A pitetésztához:

A citromkrémhez:

A citromkrém receptje: David Lebovitz-tól

A habcsókhoz (meringue-hez):

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, majd sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk, hűlni hagyjuk.
  6. A tojásfehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz. Habzsákba töltjük. 
  7. A kész tésztakosarakat megtöltjük a kihűlt citromkrémmel, majd a krém tetejére, tetszőleges formában a tojáshabot kinyomjuk.
  8. 120°C-ra előmelegített sütőben 12 percig szárítjuk a meringue-et. A kész tart-ok tetején lévő habot zsebsárkánnyal karamellizáljuk. (Ha nincs karamellizáló pisztolyunk ez a lépés el is maradhat).

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »