Karamellás-Baileys-es pite

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú és 6 darab mini piteformához)

A pitetésztához:

A Baileys-es sós karamell réteghez:

A Baileys-es mousse-hoz:

Díszítéshez:

A habcsókhoz(recept innen):

A törökmézhez:

Elkészítés:

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  3. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  4. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük a Baileys-szel együtt. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  5. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  6. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk.
  7. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A kávémousse-hoz a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a tejet és a Baileys-t. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a krémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a krémhez keverjük. 
  9. A kihűlt pitetésztán egyenletesen eloszlatjuk a karamellt, majd a mousse-t.
  10. Néhány órára hűtőbe tesszük (amíg a mousse megszilárdul).
  11. A díszítéshez használt habcsókhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig folytatjuk a habverést, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor hozzászitáljuk a porcukrot és a keményítőt. Néhány mozdulattal homogén állagúvá keverjük. A kész alapot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk.
  12. 100°C-ra előmelegített sütőben 1-2 órán keresztül szárítjuk a habcsókokat.
  13. A törökmézhez a mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, közepes lángon világos színűre karamellizáljuk. Mikor a cukor elolvadt a tűzhelyről lehúzva belekeverjük a szódabikarbónát, majd az előkészített edénybe öntjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Tovább a blogra »