Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú és 6 darab mini piteformához)
A pitetésztához:
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A Baileys-es sós karamell réteghez:
- 20 dkg kristálycukor
- 90 g vaj
- 50 ml tejszín
- 100 ml Baileys
- nagy csipet só
A Baileys-es mousse-hoz:
- 120 g tej
- 130 g Baileys
- 2 tojássárgája
- 50 g nádcukor
- 3 lap zselatin
- 225 g habtejszín
Díszítéshez:
- habcsók, fehércsokoládé, törökméz
A habcsókhoz(recept innen):
- 60 g tojásfehérje
- 60 g kristálycukor
- 50 g porcukor
- 1 evőkanál keményítő
A törökmézhez:
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál méz
- 1,5 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
- A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük a Baileys-szel együtt. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kávémousse-hoz a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és a Baileys-t. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a krémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a krémhez keverjük.
- A kihűlt pitetésztán egyenletesen eloszlatjuk a karamellt, majd a mousse-t.
- Néhány órára hűtőbe tesszük (amíg a mousse megszilárdul).
- A díszítéshez használt habcsókhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig folytatjuk a habverést, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor hozzászitáljuk a porcukrot és a keményítőt. Néhány mozdulattal homogén állagúvá keverjük. A kész alapot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk.
- 100°C-ra előmelegített sütőben 1-2 órán keresztül szárítjuk a habcsókokat.
- A törökmézhez a mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, közepes lángon világos színűre karamellizáljuk. Mikor a cukor elolvadt a tűzhelyről lehúzva belekeverjük a szódabikarbónát, majd az előkészített edénybe öntjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek