Ízből tíz

Karamellás-Baileys-es pite

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú és 6 darab mini piteformához)

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A Baileys-es sós karamell réteghez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 50 ml tejszín
  • 100 ml Baileys
  • nagy csipet só

A Baileys-es mousse-hoz:

  • 120 g tej
  • 130 g Baileys
  •  2 tojássárgája
  • 50 g nádcukor
  •  3 lap zselatin
  •  225 g habtejszín

Díszítéshez:

  • habcsók, fehércsokoládé, törökméz

A habcsókhoz(recept innen):

  • 60 g tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • 50 g porcukor
  • 1 evőkanál keményítő

A törökmézhez:

  • 100 g kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1,5 tk szódabikarbóna

Elkészítés:

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  3. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  4. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük a Baileys-szel együtt. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  5. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  6. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk.
  7. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A kávémousse-hoz a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a tejet és a Baileys-t. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (kb. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a krémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a krémhez keverjük. 
  9. A kihűlt pitetésztán egyenletesen eloszlatjuk a karamellt, majd a mousse-t.
  10. Néhány órára hűtőbe tesszük (amíg a mousse megszilárdul).
  11. A díszítéshez használt habcsókhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig folytatjuk a habverést, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor hozzászitáljuk a porcukrot és a keményítőt. Néhány mozdulattal homogén állagúvá keverjük. A kész alapot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk.
  12. 100°C-ra előmelegített sütőben 1-2 órán keresztül szárítjuk a habcsókokat.
  13. A törökmézhez a mézet és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, közepes lángon világos színűre karamellizáljuk. Mikor a cukor elolvadt a tűzhelyről lehúzva belekeverjük a szódabikarbónát, majd az előkészített edénybe öntjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!