Mákos-citromkrémes linzer
Olyan sokan kértétek a receptet, gyorsan le is írtam nektek, hogy még legyen időtök a karácsony előtti próbasütésre is. 😊
Az édeskés linzertésztát tökéletesen ellensúlyozza a citromkrém fanyar üdesége. A tésztában megbújó egész mákszemek pedig igazán különleges, ropogós textúrát kölcsönöznek az egyébként vajpuha aprósüteménynek.
Hozzávalók ( körülbelül 30 darab linzerhez)
A mákos linzerhez:
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- nagy csipet só
- 2 evőkanál egész, darálatlan mák
- 1 vanília kikapart magja
A citromkrémhez:
- 90 g kockára vágott vaj
- 80 g kristálycukor (ha édesebben szeretjük tegyünk bele 100 g-ot)
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- csipet só
Elkészítés:
- A linzerhez késes robotgépbe tesszük a lisztet, a vajat, a porcukrot, a sót és a vanília kikapart magjait. Az egészet morzsalékos állagúra őröljük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egész mákot, majd kezünkkel az egészet összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs konyhai robotgépünk, akkor a lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval és a vaníliával, majd a hideg kockára vágot vajat ujjbegyünkkel elmorzsoljuk a lisztes keverékbe, végül a tojássárgát és a mákot is hozzádjuk.)
- A pihentetett tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd formákat súrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kiszúrt tésztákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük. Sütőből kivéve még elég puhák a linzerek, úgyhogy óvatosan bánjunk velük. A linzereket hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba öntjük a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal,a sóval, a citromok reszelt héjával és a keményítővel.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a krémet, hogy az esetlegesen kicsapódott tojást, illetve a citrom reszelt héját el tudjuk távolítani, így egy sokkal selymesebb krémet fogunk kapni. Hűlni hagyjuk, és ha szobahőmérsékletű lett, betesszük a hűtőbe.
- Az elkészített linzereket megkenjük a citromkrémmel, és összeragasztjuk őket. Néhány órát állni hagyjuk, hogy a linzer megpuhuljon.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!