Ízből tíz

Mákos-citromkrémes linzer

Olyan sokan kértétek a receptet, gyorsan le is írtam nektek, hogy még legyen időtök a karácsony előtti próbasütésre is. 😊 

Az édeskés linzertésztát tökéletesen ellensúlyozza a citromkrém fanyar üdesége. A tésztában megbújó egész mákszemek pedig igazán különleges, ropogós textúrát kölcsönöznek az egyébként vajpuha aprósüteménynek.

 

Hozzávalók ( körülbelül 30 darab linzerhez)

A mákos linzerhez:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • nagy csipet só
  • 2 evőkanál egész, darálatlan mák
  • 1 vanília kikapart magja

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 80 g kristálycukor (ha édesebben szeretjük tegyünk bele 100 g-ot)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • csipet só 

Elkészítés:

  1. A linzerhez késes robotgépbe tesszük a lisztet, a vajat, a porcukrot, a sót és a vanília kikapart magjait. Az egészet morzsalékos állagúra őröljük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egész mákot, majd kezünkkel az egészet összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs konyhai robotgépünk, akkor a lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval és a vaníliával, majd a hideg kockára vágot vajat ujjbegyünkkel elmorzsoljuk a lisztes keverékbe, végül a tojássárgát és a mákot is hozzádjuk.)
  2. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd formákat súrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük  a kiszúrt tésztákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük. Sütőből kivéve még elég puhák a linzerek, úgyhogy óvatosan bánjunk velük. A linzereket hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba öntjük a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal,a sóval, a citromok reszelt héjával és a keményítővel.
  4. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a krémet, hogy az esetlegesen kicsapódott tojást, illetve a citrom reszelt héját el tudjuk távolítani, így egy sokkal selymesebb krémet fogunk kapni. Hűlni hagyjuk, és ha szobahőmérsékletű lett, betesszük a hűtőbe. 
  5. Az elkészített linzereket megkenjük a citromkrémmel, és összeragasztjuk őket. Néhány órát állni hagyjuk, hogy a linzer megpuhuljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tündi Daika says:

    Nagyon finom, köszönöm a receptet. Bekerült a receptgyűjteményeim közé 🙂 BÚÉK 🙂

  2. Tündi Daika says:

    Nagyon finom, köszönöm a receptet. Be került a receptgyűjteményeim közé 🙂 BÚÉK 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!