Mákos-citromhabos torta
Ez a torta igazi karácsonyi csoda mindazok számára, akik rajonganak a citrom és a mák tökéletes párosáért, és a légiesen könnyed desszertekért.
Puha, kardamomos-mákos-vajas piskóta, melyen lágy, pillekönnyű citromhab pihen, a torta tetején fanyar, üdítő citromkrém, mellyel igazi kontasztot a díszítésként használt, egész mákszemekkel bolondított édes és ropogós habcsók alkot.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
- 75 g darált mák
- 90 g finomliszt
- 70 g kristálycukor
- 75 g vaj
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2-1 teáskanál őrölt kardamom (ízlés szerint)
A citromhabhoz:
- 90 g kockára vágott vaj
- 100 g kristálycukor
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- csipet só
- 3 lapzselatin
- 2 dl habtejszín
A citrommázhoz:
- 4-5 evőkanál a lapzselatinnal elkevert citromkrémből
A habcsókhoz (recept innen):
- 60 g tojásfehérje
- 60 g kristálycukor
- 50 g porcukor
- 2 evőkanál darálatlan, egész mák
- 1 evőkanál keményítő
- csipet só
Elkészítés:
- A mákos piskótához a puha, szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és ezzel is habosra keverjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót (őrölt kardamom, darált mák, finomliszt, szódabikarbóna, só), és a vajas keverékhez adagoljuk a tejjel felváltva.
- A tortaformánk alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mákos tésztát.
- 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-35 perc alatt megsütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
- A kisült tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben elkészítjük a citromhabot. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
- Egy lábasba tesszük a tojásokat, a citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, a sót.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Még forrón belekeverjük a kinyomkodott lapzselatinokat. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, hogy selymesebb állagú krémet kapjunk.
- A citromkrémből 4 -5 evőkanállal félreteszünk a torta tetején lévő mázhoz. A maradékot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Amikor ez megtörtént, lágy habbá verjük a habtejszínt, és a citromkrémhez keverjük óvatosan.
- A torta összeállításához a mákos piskóta tetejé levágjuk annyira, hogy egy egyenletes felszínt kapjuk, visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a citromhabot. Hütőbe tesszük néhány órára megszilárdulni.
- Ezután kivesszük, és rákenjük egyenletesen a maradék zselatinos citromkrémet. Újra a hűtőbe tesszük.
- A díszítéshez használt habcsókhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot. Addig folytatjuk a habverést, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor hozzászitáljuk a porcukrot és a keményítőt, és hozzáadjuk az egész mákot.
- Néhány mozdulattal homogén állagúvá keverjük. A kész alapot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk.
- 100°C-ra előmelegített sütőben 1-2 órán keresztül szárítjuk a habcsókokat.
- A tortát kidiszítjük a habcsókokkal. Tálalás előtt fél órával érdemes a tortát kivenni a hűtőből, így az ízek jobban érezhetőek lesznek.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!