Ízből tíz

Mákos-citromhabos torta

Ez a torta igazi karácsonyi csoda mindazok számára, akik rajonganak a citrom és a mák tökéletes párosáért, és a légiesen könnyed desszertekért.

Puha, kardamomos-mákos-vajas piskóta, melyen lágy, pillekönnyű citromhab pihen, a torta tetején fanyar, üdítő citromkrém, mellyel igazi kontasztot a díszítésként használt, egész mákszemekkel bolondított édes és ropogós habcsók alkot. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

  • 75 g darált mák
  • 90 g finomliszt
  • 70 g kristálycukor
  • 75 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2-1 teáskanál őrölt kardamom (ízlés szerint)

A citromhabhoz:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 100 g kristálycukor 
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • csipet só 
  • 3 lapzselatin
  • 2 dl habtejszín

A citrommázhoz:

  • 4-5 evőkanál a lapzselatinnal elkevert citromkrémből 

A habcsókhoz (recept innen):

  • 60 g tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • 50 g porcukor
  • 2 evőkanál darálatlan, egész mák
  • 1 evőkanál keményítő
  • csipet só

Elkészítés:

  1. A mákos piskótához a puha, szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és ezzel is habosra keverjük.
  2. Egy másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót (őrölt kardamom, darált mák, finomliszt, szódabikarbóna, só), és a vajas keverékhez adagoljuk a tejjel felváltva.
  3. A tortaformánk alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mákos tésztát.
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-35 perc alatt megsütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  5. A kisült tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a citromhabot. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  7. Egy lábasba tesszük a tojásokat, a citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, a sót.
  8. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Még forrón belekeverjük a kinyomkodott lapzselatinokat. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, hogy selymesebb állagú krémet kapjunk.
  9. A citromkrémből 4 -5 evőkanállal félreteszünk a torta tetején lévő mázhoz. A maradékot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  10. Amikor ez megtörtént, lágy habbá verjük a habtejszínt, és a citromkrémhez keverjük óvatosan. 
  11. A torta összeállításához a mákos piskóta tetejé levágjuk annyira, hogy egy egyenletes felszínt kapjuk, visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a citromhabot. Hütőbe tesszük néhány órára megszilárdulni.
  12. Ezután kivesszük, és rákenjük egyenletesen a maradék zselatinos citromkrémet. Újra a hűtőbe tesszük. 
  13. A díszítéshez használt habcsókhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot. Addig folytatjuk a habverést, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor hozzászitáljuk a porcukrot és a keményítőt, és hozzáadjuk az egész mákot.
  14. Néhány mozdulattal homogén állagúvá keverjük. A kész alapot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk.
  15. 100°C-ra előmelegített sütőben 1-2 órán keresztül szárítjuk a habcsókokat.
  16. A tortát kidiszítjük a habcsókokkal. Tálalás előtt fél órával érdemes a tortát kivenni a hűtőből, így az ízek jobban érezhetőek lesznek.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!