Ízből tíz

Rumos-tonkababos-gesztenyés sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 70 g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 250 g krémsajt
  • 80 g kistálycukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 85 ml zsíros tejföl
  • 1-2 evőkanál barna rum (ízlés szerint)
  • 180 g natúr gesztenyemassza
  • nagy csipet só

A gesztenyés krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g natúr gesztenyemassza
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 40 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • csipet só
  • frissen reszelt tonkabab (szintén ízlés szerint)

A diós grillázshoz:

  • 50 g pirított dió
  • 50 g cukor
  • Maldon sópehely (én most füstölt változatot használtam)

 

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, a tojássárgát, majd elkeverjük. Végül a gesztenyemasszát, a tejfölt, a sót és a rumot is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  6. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 40-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A gesztenyés krémhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a sóval, a rummal és a gesztenyemasszával. Ízlés szerint tonkababbal ízesítjük.
  12. Az elkészült krémet habzsákba töltjük, majd a lehűlt sajttorta tetejét kidíszitjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  13. A grillázshoz a pirított diót szétterítjük egy szilikonos sütőpapíron. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd a tűzről levéve egyenletesen leöntjük a diókat, végül megszórjuk sópehellyel.
  14. A tortát fogyasztás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!