Ízből tíz

Fűszeres-diós almatorta fahéjas mascarponekrémmel, sós karamellel

Fűszeres-diós-almás piskóták között krémesen lágy, fahéjas mascarponekrém és savanykás karamellizált alma foglal helyet. Az ízharmóniát a torta tetejére csurgatott pikáns sós karamell teszi tökéletessé.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 225 g vaj
  • 170 g nádcukor
  • 4 egész tojás
  • 260 g finomliszt
  • 2 és 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szegfűszeg
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • nagy csipt só
  • 200 g alma, felkockázva
  • 60 g dió, durvára vágva

A karamellizált almához:

  • 400 g savanykás alma, apró kockákra vágva
  • 40 g nádcukor
  • 30 g vaj
  •  őrölt kardamom (ízlés szerint)

A fahéjas mascarponekrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 170 ml habtejszín
  • 60 g porcukor
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj

A sós karamell öntethez:

  • 100 g kristálycukor
  • 45 g vaj
  • 100 ml habtejszín

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. Először a diós-almás piskótát készítjük el.
  3. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat a nádcukorra habosra keverjük, majd egyesével hozzáütjük a tojásokat, és kézi habverővel összedolgozzuk.
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet homogén állágúra keverjük, végül a felaprított almát és a durvára vágott diót is a tésztába forgatjuk.
  5. 2 darab 18 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket.
  6. Az előmelegített sütőben körülbelül 45-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskóta elkészült-e.
  7. A kisült piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni, ha ez megtörtént éles késsel kettévágjuk.
  8. A karamellizált almához a nádcukrot egy serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, végül a feldarabolt almát és az őrölt kardamomot. Néhány perc alatt megpároljuk az almát, majd a tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A fahéjas mascarponekrémhez a mascraponét a porcukorral és a fahéjjal kikeverjük, majd  hozzáöntjük a tejszínt, és addig keverjük a habverővel, amíg a krém besűrűsödik. A krémet felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  10. A karamell öntethez a kristálycukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a vajat, elkeverjük. Amikor  a vaj felolvadt, a tejszínt is belekeverjük. Addig keverjük, amíg az öntet homogén lesz. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
  11. A torta összeállításához a piskótákat rétegezzük a mascarponekrémmel, és a karamellizált almával. A legfelső piskótaréteget is megkenjük a krémmel, majd bevonjuk egyenletes a torta oldalát is. A tortát néhány órára a hűtőbe tesszük, majd leöntjük a karamell öntettel. A tortát tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ágnes Markocsányi says:

    Kedves Réka! Csak érdeklődni szeretnék, kb. mennyi sót kell tenni a sós karamellhez. Soha nem készítettem még sós karamellt. Válaszodat köszönöm.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!