Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú piteformához)
A pitetésztához:
- 250 g finomliszt
- 50 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- csipet só
A sós karamell réteghez:
- 20 dkg kristálycukor
- 90 g vaj
- 200 ml tejszín
- nagy csipet só
A csokoládé mousse-hoz:
- 200 g étcsokoládé felaprítva (legalább 65% kakaótartalommal)
- 2 nagy tojás
- 20 g kristálycukor
- 2 evőkanál méz
- 200 ml tejszín (legalább 30%-os)
- ízlés szerint tonkabab (opcionális)
- A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
- A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
- A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
- A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csokoládéhabhoz a felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük, hűlni hagyjuk, majd a tonkababot(ha teszünk bele) belekeverjük. A lábasban lévő vizet a tűzhelyen hagyjuk gyöngyözni.
- A tojásokat hőálló tálba ütjük, elektromos habverővel felverjük. Amikor a tojás már könnyű, habos, a cukrot és a mézet is hozzákeverjük.
- A tálat a gyöngyöző víz felé helyezzük. Elekromos habverővel 10 percig verjük, hogy térfogata nagyjából háromszorosára nőjön. A tálat levesszük, és addig verjük, amíg a hab kissé kihűl.
- A tejszínt lágy habbá verjük, a felvert tojásba forgatjuk, végül az olvasztott csokoládét is belekeverjük.
- A kihűlt pitetésztát megkenjük a karamell 3/4 részével, majd erre ráöntjük a csokoládéhabot. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Ha picit siettetni szeretnénk a folyamatot, 15-20 percre a mélyhűtőbe is rakhatjuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: