Sütőtökös sajttorta pirított dióval, sós karamellel

Egy igazán őszies ízvilágú sajttortát hoztam most nektek, amiben a sütőtök a sok-sok fűszerrel, a pirított dióval és a karamellel tökéletes összhangot alkot.

Aki szereti a pikáns, fűszerektől mennyeien illatozó sütiket, ezt is imádni fogja. Nálunk igazi favorit lett.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

A krémsajtos részhez:

A sós karamellhez:

A sajttorta tetejére:

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet, a pirított dióval morzsává őröljük, hozzáadjuk a fűszereket, a narancs reszelt héját, elkeverjük, végül hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 185°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, majd elkeverjük. Végül a sütőtökpürét, a fűszereket és a tejfölt is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  6. A tortát a sütőbe tesszük, körülbelül 60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  7. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  9. A karamellhez a cukrot egy magas falú lábasba tesszük, megkaramellizáljuk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp hogy csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Ha a karamellizálás megtörtént, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad.
  10. Üvegbe töltjük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  11. Tálaláskor a torta tetejére ízlés szerinti karamellt öntünk, majd megszórjuk a pirított, durvára aprított dióval.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »