Ízből tíz

Fahéjas-szilvás csigák

Puha, vajas kelt tészta, benne a fahéjtól istenien illatozó zamatos szilva. Szürke, esős, őszi reggeleken ennél jobb reggelit kívánni sem lehetne.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva
  •  800 g szilva, kimagozva
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1-1,5 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint lehet kevesebb is)
  • 3-4 evőkanál nádcukor(ízléstől függően több is lehet)
  • 1 tojássárgája, a kenéshez

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk géppel. (Én az elektromos habverő dagasztó karját használtam). Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a szilvát feldaraboljuk, elkeverjük a fahéjjal, a darált dióval és a cukorral. 
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  6. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  7. Az így elkészült csigákat a tortaformába rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Valószínű, hogy nem fog a formába az összes beférni, de azokat süssük ki sima csigaként, csak a sütésnél figyeljünk oda, mert hamarabb megsülnek 😊)
  8. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  9. A megkelt csigákat megkenjük a felvert tojással, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!